QUMAK (QMK): Oświadczenie o odstąpieniu Spółki od umowy z Instytutem Meteorologii i Gospodarki Wodnej - Państwowy Instytut Badawczy – aktualizacja informacji - raport 51

Raport bieżący nr 51/2018

Zarząd Qumak S.A. (dalej jako Spółka) w nawiązaniu do informacji przekazanej raportem bieżącym nr 46/2018 z dnia 27 lipca 2018 r. informuje, że w dniu 16 sierpnia 2018 r. Spółka jako lider konsorcjum w składzie Qumak S.A. (w roli lidera) i Zakład Techniczno-Budowlany POLBAU Sp. z o.o. (dalej łącznie jako Wykonawca) odstąpiła od umowy z Instytutem Meteorologii i Gospodarki Wodnej – Państwowy Instytut Badawczy (dalej jako Zamawiający) na wykonanie zadania polegającego na zaprojektowaniu i budowie pod klucz stacji radaru meteorologicznego na Górze Św. Anny z dnia 30 czerwca 2014 r. (dalej jako Umowa), w części niewykonanej do dnia odstąpienia z winy Zamawiającego.

Odstąpienie nastąpiło w związku z wezwaniem wystosowanym przez Spółkę w dniu 4 czerwca 2018 roku do przedłożenia Wykonawcy w terminie 60 dni aktualnej, wydanej przez właściwy organ i obejmującej wszystkie działki, na których realizowana jest Umowa, decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach pod rygorem odstąpienia od Umowy, oraz bezskutecznym upływem tego terminu.

Za wykonanie zadania Wykonawca miał otrzymać wynagrodzenie w kwocie brutto 15.366.905,30 zł. Spółka do chwili odstąpienia zrealizowała ww. Umowę w zakresie etapu 1 oraz etapu 4 za co otrzymała wynagrodzenie w łącznej kwocie 4.775.214,46 zł brutto (3.882.288,18 zł netto). Należności z tytułu wykonanych prac zostały w całości uregulowane przez Zamawiającego w roku 2014. Po tym terminie Spółka nie poniosła dodatkowych kosztów z tytułu realizacji ww. Umowy, które byłyby nierozliczone.

Wypowiedzenie umowy wpłynie na sytuację finansową Spółki w postaci utraty przychodów w wysokości określonej w Umowie z tytułu jej realizacji, za etapy niezrealizowane, przy czym Spółka nie uwzględniała w swoich wewnętrznych planach uzyskania przychodów z tytułu realizacji ww. umowy w roku 2018.

W dniu 27 lipca 2018 r. Spółka poinformowała o wpłynięciu do Spółki oświadczenia, w którym Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej – Państwowy Instytut Badawczy odstąpił od ww. Umowy z winy Wykonawcy. Zamawiający jako przyczynę wypowiedzenia podał niewykonanie obowiązków umownych w zakresie zapewnienia zabezpieczenia prawidłowego wykonania Umowy, pomimo wyznaczenia dodatkowego terminu do jego przedstawienia. Zarząd Spółki stoi na stanowisku, że odstąpienie jest nieskuteczne gdyż podstawa odstąpienia wskazana przez Zamawiającego o nieprzedłożeniu zabezpieczenia należytego wykonania Umowy jest okolicznością leżącą wyłącznie po stronie Zamawiającego.

Podstawa prawna:

Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne