Obiad w restauracji? Wino zamów osobno
Na spore zamieszanie mogą być narażeni restauratorzy, którzy do podawanych posiłków proponują gościom napoje alkoholowe lub np. kawę.
Szerokim echem odbiła się informacja Rzeczpospolitej, o ujednoliceniu stawek podatku VAT dla usług gastronomicznych. Dla tych ostatnich, jeszcze do niedawna można było stosować obniżoną stawkę VAT w wysokości 8 proc., a napoje alkoholowe (np. wino) dopisywać do tego samego rachunku już ze stawką podstawową - 23 proc. Pozwalała na to jedna z ubiegłorocznych interpretacji podatkowych wydanych przez warszawską Izbę Skarbową.
Jednak Ministerstwo Finansów postanowiło interpretację zmienić . Teraz napoje alkoholowe zamówione do obiadu (i wiele innych napojów opodatkowanych podstawową, a więc najwyższą stawką VAT) będą decydowały o stawce VAT zastosowanej dla całego zamówienia! Resort finansów uważa, że usługa restauracyjna powinna być opodatkowana jednolicie!
Nie brakuje złośliwych komentarzy i porad, aby na wino do posiłku w restauracji składać... odrębne zamówienie z kolejnym paragonem.