Osoby, które zastanawiają się nad pracą za granicą, mogą szukać ofert poprzez rządową stronę ePraca lub na stronie Europejskich Służb Zatrudnienia (EURES), czyli "unijnego pośredniaka". W tym drugim serwisie są publikowane ogłoszenia z całej UE, skierowane wyłącznie do obywateli Wspólnoty. Dotyczą zarówno pracy sezonowej, jak i stałej.
Praca w Austrii w sektorze hotelowo-gastronomicznym. Cukiernik sporo zarobi
"Unijnego pośredniaka" używają do szukania pracowników m.in. przedsiębiorcy z branży hotelowo-gastronomicznej. Ponieważ zbliżamy się do sezonu zimowego, w wielu firmach z tego sektora trwają już rekrutacje. Nowej kadry szukają m.in. przedsiębiorcy z Austrii.
Na przykład w regionie Salzburga zatrudnią cukiernika do pracy w ekskluzywnym, luksusowym hotelu. "Hotel dysponuje 70 pokojami, a restauracja serwuje gościom wieczorami menu wielodaniowe. Kuchnia przygotowywana jest ze świeżych, regionalnych składników" - czytamy w ogłoszeniu.
Hotel szuka osoby z wykształceniem zawodowym kierunkowym. Oczekuje, że kandydat będzie mieć doświadczenie. W ogłoszeniu nie podano, czy znajomość języka niemieckiego jest wymagana.
Szukają radosnego kelnera do pracy w regionie Salzburga
Wynagrodzenie na tym stanowisku wynosi 2400 euro netto miesięcznie (ponad 10,2 tys. zł). Dodatkowo pracownik może liczyć na premię świąteczną. Przysługuje mu też urlop. Pracodawca zapewnia zakwaterowanie i wyżywienie. Praca odbywa się w systemie 5-dniowym, w wymiarze 45 godz. w tygodniu.
W tym samym regionie poszukują kelnera do pracy w czterogwiazdkowym hotelu. W wymaganiach podano, że kandydat musi znać dobrze niemiecki i angielski. "Poszukujemy osoby wstającej wcześnie rano, która jest radosna i gotowa do obsługi gości każdego ranka" - napisano w ogłoszeniu. Pensja na tym stanowisku wynosi 2500 euro brutto (około 10,6 tys. zł).
Praca dla zastępcy menadżera restauracji w Wiedniu. Pensja jak marzenie
Z kolei luksusowy hotel w Burgenland ma wakat na stanowisku asystenta kierownika recepcji. Kandydat powinien mieć ukończone szkolenie zawodowe i posiadać doświadczenie na podobnym stanowisku. Pracodawca wymaga też dobrych "umiejętności komunikacyjnych i zorientowania na obsługę klienta" - podaje ogłoszeniodawca. Hotel proponuje wynagrodzenie wynoszące minimum 2800 euro brutto (około 12 tys. zł).
W Wiedniu z kolei jest praca dla zastępcy menadżera restauracji w luksusowym hotelu. Można zarobić 3500 euro brutto miesięcznie (około 14,8 tys. zł). "Kandydat na to stanowisko powinien mieć ukończone szkolenie zawodowe i doświadczenie na podobnym stanowisku w branży gastronomicznej. Ponadto wymagane są doskonałe umiejętności komunikacyjne i cechy przywódcze" - podkreśla firma.
Hanna Sidorska










