Większość pracowników chce dofinansowania posiłków

Posiłek w pracy otrzymuje jedynie 18 proc. zatrudnionych - tak wynika z badań rynkowych. 55 proc. respondentów oczekuje dofinansowania do posiłków w firmie, a 59 proc. obowiązkowych przerw na obiad nieprzedłużających czasu pracy - wynika z raportu Pracuj.pl.

BIZNES INTERIA na Facebooku i jesteś na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami

Dane SmartLunch, wskazują, że dofinansowanie wyżywienia z jednej strony pozytywnie wpływa na zdrowie i większą efektywność samych pracowników, a z drugiej, że sprawna organizacja posiłków w firmie usprawnia procesy wewnętrzne i wpływa na lepsze funkcjonowanie organizacji.

Pracownicy oczekują dofinansowania posiłków

55 proc. respondentów oczekuje dofinansowania do posiłków w firmie, a 59 proc. obowiązkowych przerw na obiad nieprzedłużających czasu pracy - wynika z raportu Pracuj.pl pt.  "Zawodowy styl życia". Jednocześnie badania rynkowe wskazują, że jedynie 18 proc. pracodawców zapewnia dofinansowanie wyżywienia zatrudnionym, a Polacy odżywiają się w trakcie pracy nieregularnie i ich posiłki nie zawsze są pełnowartościowe.

Dofinansowanie wyżywienia w miejscu pracy powinno być podstawowym benefitem pozapłacowym w każdej firmie, a zadbanie o wdrożenie narzędzi, które w prosty sposób pomogą zorganizować posiłki dla pracowników ma realny wpływ na funkcjonowanie organizacji.

Pracodawcy często nie dbają lub zapominają o dofinansowaniu wyżywienia pracowników. Można jednak wymienić szereg korzyści, które firma zyskuje dzięki organizacji posiłków w miejscu pracy. Regularne jedzenie podnosi wydajność pracowników o 20 proc., a osoby spożywające zdrowe obiady w pracy są nawet o 25 proc. bardziej efektywne.

Zdaniem ekspertów wiele firm na rynku promuje zdrowe nawyki żywieniowe i zmianę kultury jedzenia w miejscu pracy - mówi Mateusz Tałpasz, CEO SmartLunch.

Reklama

Posiłek szansą na zacieśnienie relacji między pracownikami

Dofinansowanie posiłków jest ważnym narzędziem budowy pozytywnego stosunku do pracodawcy, ale także przyjaznej atmosfery pracy czy zacieśniania relacji w zespole.

Wyniki badania SmartLunch, przeprowadzonego wśród managerów odpowiedzialnych za organizację posiłków w firmach, wskazują, że zadbanie o regularność i jakość posiłków spożywanych przez zatrudnionych, wpływa pozytywnie na integrację w zespole (ok. 76 proc.) i obniża rotację pracowników (52,9 proc.).

Co więcej, posiłek w pracy jest jednym z niewielu benefitów wykorzystywanych w miejscu pracy i jedynym zwiększającym wydajność pracowników - zdaniem ponad 86 proc. managerów, wdrożenie platformy SmartLunch wpłynęło pozytywnie na efektywność załogi zakładu pracy.

Informacja prasowa
Dowiedz się więcej na temat: bony żywieniowe | dofinansowanie | posiłki w pracy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »