Większość pracowników chce dofinansowania posiłków
Posiłek w pracy otrzymuje jedynie 18 proc. zatrudnionych - tak wynika z badań rynkowych. 55 proc. respondentów oczekuje dofinansowania do posiłków w firmie, a 59 proc. obowiązkowych przerw na obiad nieprzedłużających czasu pracy - wynika z raportu Pracuj.pl.
BIZNES INTERIA na Facebooku i jesteś na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami
Dane SmartLunch, wskazują, że dofinansowanie wyżywienia z jednej strony pozytywnie wpływa na zdrowie i większą efektywność samych pracowników, a z drugiej, że sprawna organizacja posiłków w firmie usprawnia procesy wewnętrzne i wpływa na lepsze funkcjonowanie organizacji.
55 proc. respondentów oczekuje dofinansowania do posiłków w firmie, a 59 proc. obowiązkowych przerw na obiad nieprzedłużających czasu pracy - wynika z raportu Pracuj.pl pt. "Zawodowy styl życia". Jednocześnie badania rynkowe wskazują, że jedynie 18 proc. pracodawców zapewnia dofinansowanie wyżywienia zatrudnionym, a Polacy odżywiają się w trakcie pracy nieregularnie i ich posiłki nie zawsze są pełnowartościowe.
Dofinansowanie wyżywienia w miejscu pracy powinno być podstawowym benefitem pozapłacowym w każdej firmie, a zadbanie o wdrożenie narzędzi, które w prosty sposób pomogą zorganizować posiłki dla pracowników ma realny wpływ na funkcjonowanie organizacji.
Pracodawcy często nie dbają lub zapominają o dofinansowaniu wyżywienia pracowników. Można jednak wymienić szereg korzyści, które firma zyskuje dzięki organizacji posiłków w miejscu pracy. Regularne jedzenie podnosi wydajność pracowników o 20 proc., a osoby spożywające zdrowe obiady w pracy są nawet o 25 proc. bardziej efektywne.
Zdaniem ekspertów wiele firm na rynku promuje zdrowe nawyki żywieniowe i zmianę kultury jedzenia w miejscu pracy - mówi Mateusz Tałpasz, CEO SmartLunch.
Dofinansowanie posiłków jest ważnym narzędziem budowy pozytywnego stosunku do pracodawcy, ale także przyjaznej atmosfery pracy czy zacieśniania relacji w zespole.
Wyniki badania SmartLunch, przeprowadzonego wśród managerów odpowiedzialnych za organizację posiłków w firmach, wskazują, że zadbanie o regularność i jakość posiłków spożywanych przez zatrudnionych, wpływa pozytywnie na integrację w zespole (ok. 76 proc.) i obniża rotację pracowników (52,9 proc.).
Co więcej, posiłek w pracy jest jednym z niewielu benefitów wykorzystywanych w miejscu pracy i jedynym zwiększającym wydajność pracowników - zdaniem ponad 86 proc. managerów, wdrożenie platformy SmartLunch wpłynęło pozytywnie na efektywność załogi zakładu pracy.