Określono minimalny czas maceracji stosowany dla składników, który uwzględnia specyfikę surowców takich jak skórki cytryn, skórki pomarańczy, pędy sosny czy płatki jaśminu...
Spis treści:
- Przepisy doprecyzują, w jakich przypadkach na etykiecie będzie można umieścić nazwę "nalewka"
- Nalewki. Wykluczone będzie barwienie, aromatyzowanie i dodawanie soków
- Nalewki z macerowanych składników na bazie spirytusu
Jeżeli napój alkoholowy ma być nazywany "nalewką", nie będzie można dodawać do niego barwników, aromatów, soków owocowych czy win owocowych - przewiduje projekt rozporządzenia resortu rolnictwa.
Według resortu, celem projektu, który w środę został skierowany do konsultacji publicznych, ma być ochrona nazwy "nalewka".
Przepisy doprecyzują, w jakich przypadkach na etykiecie będzie można umieścić nazwę "nalewka"
Chodzi o projekt rozporządzenia przygotowany w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniający rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Projektowane przepisy precyzują, na jakich warunkach można umieścić w oznakowaniu napoju spirytusowego określenie "nalewka".
"Regulacja jest niezbędna w celu ochrony renomy określenia 'nalewka', która obecnie jest synonimem tradycji i jakości, a także jest wytwarzana zarówno w celach komercyjnych, jak i stosowana przy produkcji nalewek w sposób domowy" - wskazano w uzasadnieniu projektu.
Nalewki. Wykluczone będzie barwienie, aromatyzowanie i dodawanie soków
Wyjaśniono, że z uwagi na tradycyjne praktyki produkcyjne, stosowane zwyczajowo przy wyrobie nalewek, projektowane przepisy wykluczają możliwość barwienia, aromatyzowania czy też dodatku soków owocowych, zagęszczonych soków owocowych oraz wyrobów winiarskich, w tym win, win owocowych, cydrów czy miodów pitnych.
Dodano, że ze względu na różne okresy maceracji poszczególnych składników w projektowanym rozporządzeniu określono minimalny czas maceracji stosowany dla składników, który uwzględnia specyfikę surowców takich jak skórki cytryn, skórki pomarańczy, pędy sosny czy płatki jaśminu, które wymagają krótkiej maceracji.
Nalewki z macerowanych składników na bazie spirytusu
W uzasadnieniu wskazano też, że w Polsce nazwa "nalewka" jest rozumiana przez konsumenta finalnego jako napój spirytusowy wytworzony na bazie alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego (alkoholu rektyfikowanego), destylatu pochodzenia rolniczego lub napoju spirytusowego, który w procesie maceracji części roślin lub owoców uzyskuje specjalne właściwości aromatyczne pochodzące z macerowanych składników.
***













