Najszybciej drożejące warzywo. Pietruszka już nie na szczycie, jest nowy lider

Seler najszybciej drożejącym warzywem. Przegonił pietruszkę, której cena jeszcze niedawno rosła niemal z dnia na dzień - wynika z danych rynku hurtowego w podwarszawskich Broniszach. Spadają ceny nowalijek, a w sklepach można już kupić pierwsze strąki fasoli. Są jednak drogie.

W środę za kilogram pietruszki trzeba było zapłacić od 7,5 do 10 zł. Za seler - od 4 do 5,5 zł. Jest on tańszy, ale jego cena szybko rośnie. Tydzień temu kosztował od 3,75 do 5 zł - wynika z danych rynku hurtowego w Broniszach. Zachowanie rynku wyjaśnia portal sadyogrody.pl. Wskazuje, że w przypadku selera i pietruszki brakuje alternatywy z importu. Żadne z tych warzyw nie jest sprowadzane z zagranicy. 

Polska królem selera w UE

Polska jest liderem upraw selera w Unii Europejskiej. Jest on sadzony na powierzchni ponad 3700 ha - informuje Eurostat. Na drugim miejscu jest Holandia, a na trzecim - Niemcy. Łączne uprawy tego warzywa w krajach członkowskich nie przekraczają 14 150 hektarów, a w 2022 r. jego produkcja w UE wyniosła 429 tys. ton. 

Reklama

Cena selera rośnie, a innych warzyw spada. Najbardziej potaniały rok do roku ogórki spod osłon krótkie - informuje portal Finanse WP. W 2023 r. ich cena wynosiła 20,15 zł/kg, obecnie można je kupić nawet za 5,50 zł/kg. Dzisiaj na giełdzie w Broniszach od 5,50 zł do 7,50 zł. W ciągu roku potaniała też biała cebula. Rok temu kilogram tego warzywa kosztował 3,44 zł/kg, a teraz od 1,53 zł do 2,33 zł. Za pomidory malinowe płacimy prawie o 10 zł mniej, a za czerwoną kapustę o 40 groszy mniej. 

Nowalijki tańsze, bób najdroższy

Spadła cena nowalijek. Pęczek cebuli ze szczypiorem kosztuje w Broniszach nie więcej niż 3 zł, koperku - 1,40 zł, natki - 1,75 zł a rzodkiewki 1,55 zł. Droższe są ogórki gruntowe, cena kilograma sięga 10 zł. Za kilogram pomidorów malinowych trzeba zapłacić do 16 zł a główka sałaty kosztuje 3,25 zł. 

Najdroższym warzywem jest obecnie bób. Cena kilograma na giełdzie w Broniszach wynosi średnio 60 zł. Niewiele mniej, 55 zł, trzeba zapłacić za fasolkę szparagową, a średnio 19 zł za młode kartofle. Kilogram białej cebuli kosztuje 2,30 zł, a marchwi - najwyżej 2,75 zł. 

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »