POLCOLOR (PLTC): Stanowisko Zarządu Spółki dotyczące ogłoszonego wezwania - raport 4

Raport bieżący nr 4/2017

Inne uregulowania

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 2/2017 z dnia 12 lutego 2017 r. Zarząd Polcolorit S.A. (Emitent, Spółka) przekazuje stanowisko dotyczące ogłoszonego wezwania zgodnie z art. 80 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (Ustawa o ofercie).

Przedmiotem wezwania do zapisów na sprzedaż akcji Spółki, ogłoszonego zgodnie z art. 74 ust. 1 Ustawy jest do:

(i) 3.233.211 akcji uprzywilejowanych serii A;

(ii) 14.689.975 akcji zwykłych na okaziciela serii B;

o wartości nominalnej 1,00 zł wyemitowanych przez Emitenta.

Podmiotem nabywającym akcje w wezwaniu jest Unilin Poland sp. z o.o. (Wzywający). Podmiot ten należy do amerykańskiej Grupy Mohawk, która jest wiodącym producentem oraz dystrybutorem posadzek wysokiej jakości, w tym płytek ceramicznych.

Zgodnie z ogłoszonym wezwaniem, Wzywający zamierza uzyskać do 17.923.186 akcji Spółki, stanowiących 100% wszystkich akcji w Spółce, uprawniających do 21.156.397 głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki, tj. 100 % ogólnej liczby głosów w Spółce. W wyniku wezwania, Wzywający, jako nabywający zamierza osiągnąć do 100% ogólnej liczby głosów w Spółce.

Zgodnie z treścią wezwania Wzywający nie wyklucza wycofania akcji Spółki z obrotu na GPW po Wezwaniu, zgodnie z obowiązującymi przepisami. Jeżeli Wzywający nabędzie co najmniej 90%, ale mniej niż 100% Wzywający nie wyklucza również przymusowego wykupu akcjonariuszy mniejszościowych zgodnie z obowiązującymi przepisami.

Cena, po której nabywane będą akcje objęte wezwaniem została ustalona na kwotę 5,80 zł za akcję. Zgodnie z treścią wezwania cena akcji objętych wezwanie nie jest niższa niż minimalna cena określona zgodnie z art. 79 ust. 1, 2 i 3 Ustawy. Dodatkowo nie jest ona niższa niż średnie ceny rynkowe akcji Spółki z okresu ostatnich trzech i sześciu miesięcy poprzedzających ogłoszenie wezwania, w czasie których dokonywany był obrót akcjami Spółki na rynku prowadzonym przez Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie. W ocenie Zarządu Emitenta, cena akcji określona w wezwaniu została ustalona zgodnie z wymogami przepisów Ustawy.

W ocenie Zarządu Spółki zaproponowana przez wzywającego cena zawiera się w obrębie obecnej wartości godziwej Spółki.

Zarząd pozytywnie ocenia Wezwanie przez pryzmat szeroko rozumianego interesu Spółki, w tym zatrudnienia w Spółce. Szczegółowe plany inwestycyjne i strategiczne Wzywającego nie są Zarządowi znane, lecz mając na uwadze, iż Wzywający jest inwestorem branżowym, a nawet liderem rynku w swoim segmencie, perspektywy dotyczące rozwoju Spółki, w tym zatrudnienia oraz lokalizacji prowadzenia działalności ocenia pozytywnie.

Niniejsze stanowisko Zarządu w sprawie wezwania w żadnym wypadku nie stanowi rekomendacji dotyczącej nabywania lub zbywania instrumentów finansowych, o której mowa w art. 42 Ustawy o obrocie. Każdy inwestor podejmujący decyzję inwestycyjną w związku z powyższym stanowiskiem Zarządu Spółki jest zobowiązany do dokonania we własnym zakresie oceny ryzyka inwestycyjnego związanego ze sprzedażą lub nabyciem akcji Spółki opierając się o całość informacji udostępnionych przez Spółkę, w ramach wykonania przez Spółkę jej obowiązków informacyjnych oraz informacji zawartych w prospektach opublikowanych przez Spółkę, w zakresie, w jakim te informacje zachowują ważność, w tym uzyskania indywidualnej porady lub/oraz rekomendacji uprawnionych doradców w zakresie niezbędnym do podjęcia stosownej decyzji. W szczególności, każdy akcjonariusz Spółki zamierzający odpowiedzieć na wezwanie powinien dokonać oceny ryzyka inwestycyjnego.

Niniejsze stanowisko Zarządu zostało przedstawione pracownikom Spółki.

2017-03-03BARBARA URBANIAK-MARCONIPREZES ZARZADUBARBARA URBANIAK-MARCONI