Dobre wino nie musi być drogie
Wbrew powszechnym wyobrażeniom na temat wina, nie musi to być trunek, na który trzeba wydać dużą kwotę. Eksperci przekonują, że w ofercie polskich sklepów znajduje się wiele dobrych win, których cena nie przekracza 20-30 złotych. Wina w tym przedziale cenowym często zdobywają nawet nagrody w konkursach.
- Niektórzy uważają, że dobre wino kosztuje powyżej 50 zł, czasem nawet i więcej. Tymczasem już za 20-30 zł kupimy wino bardzo dobre jakościowo. Wino nie powinno być bardzo drogie. Dobrze jest kupować wina w średniej cenie i odnaleźć ich wysoką jakość. Najważniejsze jest to, by próbować win z różnych regionów i mieć świadomość, że cena dopasowana jest do jakości - tłumaczy Ewa Pustoszkin, kierownik działu promocji marki i PR w firmie TiM, importującej wina.
Degustacja wina polega na prawidłowej ocenie trunku. Przed kupnem wina należy uważnie przeczytać informacje zawarte na etykietce butelki. Oprócz informacji o roczniku produkcji znajdują się tam cenne wskazówki na temat smaku oraz szczepu, które pomogą optymalnie dobrać wino do oczekiwań klienta.
- Określenia, takie jak: Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Carméne`re, to nazwy szczepów chyba najbardziej popularnych wśród polskich klientów. Dobrze jeżeli jest napisane, skąd wino pochodzi, czyli pojawia się tzw. apelacja. Sprawdźmy też, czy wino jest wytrawne, półsłodkie czy półwytrawne, zobaczmy, jaka jest jego cena, kto je produkuje, co wiąże się z marką tego wina, jak ona jest postrzegana - mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Ewa Pustoszkin.
Najlepszym sposobem, by lepiej poznać własne preferencje, jest nauka degustacji wina oraz zgłębianie wiedzy na temat tego trunku. Degustacja wina nie musi być trudnym i wymagającym zadaniem, można uczyć się jej przy odrobinie chęci i świadomym podejściu do produktu. Degustacja składa się z trzech etapów i uwzględnia ocenę koloru wina, jego zapachu oraz smaku.
- Jeżeli wino błyszczy, oznacza to, że jest zdrowe; jeżeli jest matowe, oznacza to, że są jakieś osady, wytrącenia. Doceniamy jasność albo intensywność barwy, czy ona jest mocna, czy jest ciemna. Oceniamy wino, również wąchając je na tzw. pierwszy, drugi i trzeci nos - mówi Pustoszkin.
Wąchanie "na pierwszy nos" polega na przyłożeniu kieliszka do nosa i prostej ocenie wydobywającego się z niego zapachu. Następnie, podczas wąchania "na drugi nos", należy wymieszać wino w kieliszku i spróbować wydobyć z niego poszczególne składniki. "Na trzeci nos", czyli ostatni i zarazem najbardziej skomplikowany etap degustacji polega na smakowaniu wina całym podniebieniem.
- Możemy ocenić, jakie profile aromatyczne się uwalniają. Czy są to profile owocowe, czy roślinne. Wskażemy, czy tam jest agrest, czy marakuja, ale to już zadanie dla wytrawnych degustatorów. Rozprowadzamy wino po całym podniebieniu i oceniamy, czy ono jest słodkie, jaką ma kwasowość, jaki jest wyczuwalny alkohol, jaka jest tania, czyli to, co nas przyciąga na przykład w winach czerwonych, bardzo pożądany składnik wina. I oceniamy, jak to wino nam smakuje w całości jako to, co testowaliśmy, wąchając i smakując - podsumowuje Ewa Pustoszkin