Ile kosztują grzyby w skupach? Tyle teraz trzeba zapłacić
Tegoroczny sezon grzybowy nie jest najlepszy. Duży wysyp co prawda miał miejsce w lipcu, jednak sierpień przyniósł zdecydowanie mniejsze zbiory. Grzybiarze czekają więc na jesienny wysyp. Ile kosztują grzyby w skupach? Tyle trzeba teraz zapłacić za kurki, prawdziwki czy podgrzybki.
W lipcu 2025 roku w polskich lasach, po intensywnych opadach deszczu, pojawił się wysyp grzybów, szczególnie kurek, które cieszą się dużym zainteresowaniem. Kurki, czyli pieprzniki jadalne, można znaleźć głównie przy sosnach, świerkach i dębach, a sezon na nie trwa od czerwca do października. W tym czasie grzyby trafiają do sprzedaży zarówno w marketach, na targowiskach, jak i poprzez ogłoszenia prywatne.
Ile kosztują grzyby w skupach? W porównaniu do cen na targowiskach czy w marketach, gdzie na przykład 200 g kosztuje od 8,49 zł, skupy oferują bardziej konkurencyjne stawki za kilogram. Obecnie najczęściej pojawiającym się w skupach grzybem, ze względu na koniec wysypu grzybów w lasach, są właśnie kurki. Ich ceny zależą od lokalizacji i miejsca sprzedaży, w zależności od województwa ceny świeżych grzybów wynoszą:
- Szczecin - od 30 do 40 zł/kg,
- Będzin - ok. 25 zł/kg,
- Gniezno - 35/kg,
- Żywiec - 30 zł/kg,
- Warszawa - ok. 50 zł/kg.
Ceny te pochodzą z prywatnych ogłoszeń i lokalnych punktów skupu, gdzie grzybiarze sprzedają świeżo zebrane okazy. Może się więc zdarzyć, że za kurki w lokalnym skupie zapłacimy jeszcze mniej, na przykład 20 zł za kilogram.
Pierwszy wysyp grzybów w tym roku miał miejsce w lipcu. Warunki pogodowe sprawiły, że w wielu regionach kraju roiło się od borowików, podgrzybków, kurek i innych gatunków jadalnych. Niestety, sierpień nie jest już tak łaskawy dla grzybiarzy. Grzybów w lasach jest zdecydowanie mniej, co przekłada się też na ich dostępność w skupach. Choć w sierpniu pojawiły się borowiki, podgrzybki, maślaki i rydze, to trudno szukać ich cen. Po prostu brakuje ich w skupach.
Trzeba więc, jeżeli nie chcemy kupować kurek, w ostateczności sięgnąć po grzyby suszone. Tu ceny zależą od ilości i na przykład tegoroczne prawdziwki naturalnie suszone całe kapelusze bez nóżek to wydatek rzędu 250 zł. Tyle trzeba zapłacić za grzyby w okolicach Kielc. Inny sprzedawca, na Śląsku, oferuje grzyby zbierane i suszone w zeszłym roku, również prawdziwki, 500 g za 100 zł. Jeszcze inny sprzedawca oferuje 20 g podgrzybków za 20 zł, pod Lublinem. Jak widać, kilogram suszonych grzybów oscyluje w okolicach 200 zł w zależności od gatunku.
Przeczytaj również:
Tych grzybów nie zbieraj. Ekspert z PAN ostrzega, kary są ogromne
Nazywają je "złotem lasów". Pojawiły się ulubione grzyby Polaków
Sezon na grzyby rozpoczęty. Lasy Państwowe wydały komunikat dla grzybiarzy