Najdroższe warzywo świata w Polsce jest chwastem. Niemcy płacą 1000 euro za 1 kg
Za najdroższe warzywo świata uważane są pędy chmielu. W Polsce często traktowane są jak chwast, a na zachodzie Europy Niemcy, Francuzi czy Belgowie za kilogram płacą nawet 1000 euro. Najdroższe warzywo świata zbiera się żmudnie, ale Polacy mogą to robić kompletnie za darmo.
- Pędy chmielu uznawane są za najdroższe warzywo świata.
- W Polsce ich popularność nie jest tak wielka, jak w Europie Zachodniej.
- Podczas gdy Polacy często traktują je jak chwast, Niemcy płacą aż1000 euro za 1 kg.
Pędy chmielu uważane są za najdroższe warzywo świata. Podczas gdy Europa Zachodnia ma je za rarytas, w Polsce chmiel poza plantacjami zwykle uważa się za chwast.
Polacy sami mogą przekonać się o walorach smakowych tej rośliny i to całkiem za darmo. Już możemy rozglądać się za najdroższymi okazami, które kryją się nisko pod wierzchnią warstwą gleby.
W Polsce dziko rosnący chmiel jest utrapieniem dla ogrodników. Tymczasem młode białe pędy nazywane "dzikimi szparagami" cieszą się ogromną popularnością chociażby wśród Niemców. Na targach Europy Zachodniej kilogram białych pędów dobija do 1000 euro.
Polacy mogą zbierać tę roślinę kompletnie za darmo. W trakcie wizyty w lesie warto wypatrywać miejsc, gdzie najczęściej rośnie chmiel. Białe pędy pojawiają się już w lutym, gdy mrozy zaczynają odpuszczać i robi się wyraźnie cieplej.
Pędy chmielu dzielone są na białe i zielone. Białe pędy to te, które nie wzrosły jeszcze ponad glebę, a zielone już wzrosły nad ziemię i zabarwiły się na zielono.
- białe pędy chmielu - ich zbiór jest zdecydowanie trudniejszy, ale to za nie Niemcy płacą nawet 1000 euro za 1 kg. Białych pędów należy szukać pod wierzchnią warstwą gleby. Rosnąca temperatura i zbliżająca się wiosna już stwarzają okazję do poszukiwań. Białe pędy chmielu są uważane za najdroższe warzywo na świecie.
- zielone pędy chmielu - zbiór jest łatwiejszy, a zielone pędy spotkać można wczesną wiosną, a możliwe jest nawet ich zbieranie w maju. W internecie można znaleźć poradę, że zielone pędy najlepiej jest zrywać lub łamać i to jedynie około 15 cm. Te pędy chmielu nie osiągają takich cen jak białe, ale to wciąż bardzo droga roślina.
Jaki smak ma najdroższe warzywo na świecie? To już kwestia gustu. W internecie znajdziemy sporo opinii na temat smaków pędów chmielu. Dla jednych te smakują jak chwasty, inni zauważają podobieństwo ze szparagami. Wskazywane są również porównania do kiełków fasoli mung, ziół z nutą orzecha, wskazywany jest też jarmuż.
Opinie o smaku mogą być różne, ale w kwestii przyrządzania pędów chmielu jest zgoda - najdroższe warzywo na świecie najlepiej niedługo po zbiorze. Delikatna roślina szybko traci smak i świeżość. Najlepiej przygotować je od razu po przyniesieniu do kuchni. Pędy chmielu można spożywać na surowo.
Przemysław Terlecki