Polacy marnują miliony ton żywności. Niewykorzystane jedzenie nie musi trafiać na śmietnik

W Polsce marnuje się mniej więcej 9 mln ton żywności rocznie. Około 50 proc. marnotrawią konsumenci. Reszta przepada podczas produkcji, dystrybucji i transportu jedzenia. Tymczasem prawie 2 mln osób w naszym kraju potrzebuje codziennego wsparcia w postaci żywności. Jak można im pomóc?

W Polsce marnuje się mniej więcej 9 mln ton żywności rocznie. Około 50 proc. marnotrawią konsumenci. Reszta przepada podczas produkcji, dystrybucji i transportu jedzenia. Tymczasem prawie 2 mln osób w naszym kraju potrzebuje codziennego wsparcia w postaci żywności. Jak można im pomóc?

Najpotrzebniejsze banki w Polsce?

Jednym ze sposobów jest przekazywanie niewykorzystanego jedzenia do banków żywności - które potrafią je odpowiednio zagospodarować - przez przedsiębiorców. - Banki żywności współpracują z ponad 4 tys. różnych organizacji opiekujących się osobami potrzebującymi. Są to zarówno organizacje pozarządowe zajmujące się osobami starszymi, niepełnosprawnymi, bezdomnymi i dziećmi, jak i placówki samorządowe, np. domy pomocy społecznej, domy dziecka czy świetlice środowiskowe - mówi w wywiadzie dla agencji informacyjnej infoWire.pl Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Reklama

Firmy pomagają

Znaczna część produktów trafiających do banków żywności pochodzi oczywiście od firm z branży spożywczej i branży handlowej. Współpraca stała się intensywniejsza od czasu zmiany ustawy o podatku VAT, która uregulowała przekazywanie darowizn żywności na rzecz potrzebujących - w tej chwili darczyńcy nie są obciążeni żadnymi podatkami, jeśli oddają jedzenie organizacjom pożytku publicznego.

Zamiast na śmietnik - do brzuchów potrzebujących

- Współpracę z Federacją Polskich Banków Żywności rozpoczęliśmy w 2014 r. Natomiast na szerszą skalę zaczęliśmy współpracować w październiku 2016 r. [...]. Do banków żywności przekazujemy praktycznie wszystkie produkty spożywcze, poczynając od suchej żywności, przez produkty świeże, wymagające chłodzenia, po mrożonki. Wartość tych produktów to mniej więcej 33 mln zł. Dzięki współpracy z nami bankom żywności udało się zorganizować ok. 6,5 mln posiłków - informuje Roman Rolbiecki, ekspert ds. operacji w halach w MAKRO Polska.

infoWire.pl
Dowiedz się więcej na temat: jedzenie' | wyrzucanie jedzenie | żywność | marnowanie jedzenia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »