Czy posiłki profilaktyczne zmniejszają dietę?
Pracownikom pracującym na budowach w innych miastach wypłacane są diety z tytułu delegacji oraz zapewniane są noclegi. Oprócz tego otrzymują oni posiłki profilaktyczne. Delegacje w firmie rozliczane są na ogólnych zasadach. Czy po zmianie przepisów dotyczących rozliczania podróży służbowych diety powinny być zmniejszane z uwagi na zapewnienie wspomnianych posiłków?
Nie, ponieważ oba świadczenia przysługują na podstawie różnych przepisów i mają różny charakter.
Kwestię świadczeń przysługujących pracownikom z tytułu podróży służbowej podejmuje art. 775 Kodeksu pracy. Natomiast szczegółowo temat ten reguluje rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 29 stycznia 2013 r. w sprawie należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej.
Przypomnijmy, że u pracodawców spoza sfery budżetowej sposób rozliczania podróży służbowych może być uregulowany w przepisach wewnętrznych, a nawet w umowach o pracę. Jeżeli tak nie jest, to obowiązują zasady określone wspomnianym rozporządzeniem i tak też jest u pytającego.
W przypadku krajowych podróży służbowych rozporządzenie wprowadziło z dniem 1 marca br. zupełnie nowe rozwiązanie, zgodnie z którym kwotę przysługującej pracownikowi diety zmniejsza się o koszt zapewnionego mu bezpłatnego wyżywienia, przyjmując, że każdy posiłek stanowi odpowiednio:
- śniadanie - 25% diety,
- obiad - 50% diety,
- kolacja - 25% diety.
Z kolei obowiązek zapewnienia pracownikom posiłków profilaktycznych wprowadza art. 232 K.p., a szczegółowo temat ten reguluje rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. nr 60, poz. 279). Posiłki te wydawane są tylko niektórym pracownikom, a ich zadaniem jest zrównoważenie wydatku energetycznego poniesionego przez daną osobę.
Z powyższego wynika więc, że czym innym jest dieta, której zadaniem jest pokrycie zwiększonych kosztów wyżywienia w podróży służbowej, a czym innym są posiłki profilaktyczne mające na celu zrównoważenie zwiększonego wydatku energetycznego poniesionego przez pracowników wykonujących prace określonego rodzaju albo w określonych warunkach. Dlatego obu tych świadczeń nie powinno się łączyć, choć trzymając się literalnego brzmienia § 7 ust. 4 ww. rozporządzenia delegacyjnego, który mówi o konieczności zmniejszenia diety w przypadku zapewnienia pracownikowi bezpłatnego wyżywienia - bez określania powodu zapewnienia takiego wyżywienia - nie można wykluczyć występowania odmiennych poglądów w tej sprawie.
Biuletyn Informacyjny dla Służb Ekonomiczno - Finansowych Nr 15 z dnia 2013-05-20