GIS ostrzega: Na etykiecie konserwowej papryki nie ma informacji o substancji alergennej
Osoby z alergią bądź nietolerancją na dwutlenek siarki i siarczyny nie powinny spożywać określonej partii konserwowej papryki, której producentem jest firma ze Śląska - ostrzega we wtorek Główny Inspektorat Sanitarny.
Ostrzeżenie dotyczy produktu: Papryka słodka konserwowa o smaku łagodnym. Numer partii: 23.02.2020, data trwałości: 23.02.2020. Producent: Z.P.H. Ptak Józef Ptak, Więcki, ul. Akacjowa 5, 42-110 Popów.
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono zawartość ogólnego dwutlenku siarki (E 220) na poziomie 16 ± 2 mg/kg. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności składnika alergennego - dwutlenku siarki.
GIS podał, że prowadzone jest postępowanie wyjaśniające w celu określenia źródła występowania dwutlenku siarki w produkcie, do którego zgodnie z deklaracją producenta związek ten i jego pochodne nie jest dodawany.
Spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Biznes INTERIA.PL na Twitterze. Dołącz do nas i czytaj informacje gospodarcze