Najbardziej przedsiębiorczy średnio wykształceni

Spośród wszystkich nowo utworzonych małych firm, w rok po podjęciu przez nie działalności funkcjonowało 64,4 proc. mikroprzedsiębiorstw, po dwóch latach od zarejestrowania działało 44,5 proc. podmiotów, a po trzech latach utrzymało się na rynku tylko 39,2 proc. nowych firm - wynika z badań GUS.

Najwięcej firm tworzą osoby z wykształceniem średnim, ale najwyższy wskaźnik "przeżycia" mają mikroprzedsiębiorstwa należące do absolwentów szkół wyższych i pomaturalnych.

W 2003 r. zarejestrowało działalność 176,9 tys. firm, w których deklarowana liczba pracowników nie przekraczała 9 osób. Spośród tych mikroprzedsiębiorstw po roku działało prawie 114 tys. podmiotów, czyli 64,4 proc. - wynika z badań Głównego Urzędu Statystycznego. Tymczasem spośród firm utworzonych w 2002 r., po roku na rynku pozostało mniej przedsiębiorstw, bo 61,5 proc. Ubiegłoroczny wzrost tzw. wskaźnika przeżywalności przedsiębiorstw dotyczył zarówno firm, w których pracowali tylko ich właściciele i członkowie rodzin, jak i tych, które zatrudniały pracowników najemnych. A wiązało się to z lepszymi warunkami do prowadzenia podejmowanej działalności gospodarczej.

Reklama

Wśród przedsiębiorstw utworzonych w 2003 r. najwięcej utrzymało się na rynku firm przemysłowych, transportowych, budowlanych i zajmujących się obsługą nieruchomości i firm. Natomiast najmniejszy odsetek jednostek aktywnych odnotowano w hotelarstwie i gastronomii. Nowym przedsiębiorstwom nie było jednak łatwo, nawet przy dobrej koniunkturze występującej w ubiegłym roku - co piąta badana firma sygnalizowała, że podjęta działalność przynosiła jej straty. Z badań GUS wynika również, że spośród 176,5 tys. nowych mikroprzedsiębiorstw utworzonych w 2002 r., po dwóch latach nadal aktywnych było 78,6 tys., czyli 44,5 proc. Przy tym najwięcej utrzymało się na rynku firm przemysłowych (51,9 proc.), a najmniej funkcjonujących w hotelarstwie i gastronomii (34,7 proc.). W 2001 r. zarejestrowało działalność 209,4 tys. firm, spośród nich w ubiegłym roku nadal działało 82,1 tys. przedsiębiorstw. Oznacza to, że przez trzy lata utrzymało się na rynku tylko 39,2 proc. małych firm powstałych w 2001 r. - w tym w hotelarstwie i gastronomii zaledwie 26,8 proc.

Najczęściej właścicielami nowych firm są osoby w wieku 30-39 lat oraz mające poniżej 30 lat. Ale po trzech latach prowadzenia działalności największy odsetek nadal aktywnych przedsiębiorstw należy do osób w wieku 40-44 lata.

Właścicielami nowych przedsiębiorstw są przede wszystkim osoby ze średnim wykształceniem. W 2003 r. należało do nich 47 proc. nowo powstałych firm.

W tym czasie do przedsiębiorców z wyższym wykształceniem i po szkole pomaturalnej należało 27 proc. nowych firm, a do tych, którzy posiadali wykształcenie zasadnicze zawodowe, 21 proc. oraz podstawowe 5 proc. Ale najwyższy wskaźnik "przeżycia" między pierwszym a trzecim rokiem prowadzenia działalności GUS odnotował wśród mikroprzedsiębiorstw należących do osób z wykształceniem wyższym i pomaturalnym.

Janusz K. Kowalski

Opinia

prof. Marek Góra ze Szkoły Głównej Handlowej
Tak jak obecnie, również w przyszłości wśród osób, które tworzą nowe mikroprzedsiębiorstwa, dominować będą osoby z wykształceniem średnim. Ci, którzy mają wykształcenie wyższe, będą szukali przede wszystkim miejsca pracy w dużych firmach, które są lepiej uzbrojone technicznie, czego na ogół w małych firmach nie ma, które pozwalają na wykorzystanie wysokich kwalifikacji - choć nie można tego generalizować. Bycie przedsiębiorcą jest pewną cechą, która jest chyba niezależna od wykształcenia, natomiast ci, którzy mają wyższe wykształcenie, mają też większą paletę możliwości.

Gazeta Prawna
Dowiedz się więcej na temat: wykształcenie | GUS
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »