Nowy silos w Cukrowni Kluczewo w Stargardzie

Nowy silos cukru, inwestycję Krajowej Spółki Cukrowej, otwarto w Cukrowni Kluczewo w Stargardzie (Zachodniopomorskie). Cukrownia ma być teraz samowystarczalna w produkcji i magazynowaniu cukru.

- Regulujemy sobie rynek magazynowy, jeśli chodzi o logistykę, obniżamy koszty. Nie będziemy musieli korzystać z magazynów zastępczych - powiedział w czwartek dziennikarzom Janusz Stachowiak z zarządu Krajowej Spółki Cukrowej. Wyjaśnił, że Cukrownia w Kluczewie to jedyny zakład w Krajowej Spółce Cukrowej, który będzie samowystarczalny w zakresie produkcji i magazynowania cukru.

Budowa zbiornika trwała 10 miesięcy, cała inwestycja kosztowała 35 mln zł. Silos ma wysokość 60,5 m i może pomieścić 60 tys. ton cukru.

Reklama

- Przedstawiając obrazowo, aby wywieźć cukier, który będzie się tu znajdować, potrzeba 2,5 tys. cukrowozów, czyli gdybyśmy je ustawili w linii prostej, (zajęłyby) ponad 40 km - wyjaśniał podczas oficjalnego otwarcia dyrektor Cukrowni Kluczewo Paweł Dawiskiba. Dodał, że zakład chciałby w tym roku wyprodukować 130 tys. ton cukru. Zaznaczył też, że sytuacja jest trudna ze względu na suszę.

Wybudowany silos jako pierwszy wśród inwestycji KSC został w całości od wewnątrz wyplaterowany - pokryty blachą nierdzewną. Jak zaznaczył dyrektor oddziału w Kluczewie, nowoczesny jest także terminal załadunkowy.

- Jednocześnie mogą być załadowywane dwa cukrowozy, które w tempie ekspresowym jesteśmy w stanie dostarczyć do klientów - podkreślił Dawiskiba.

Cukrownia Kluczewo jest jedyną pracującą cukrownią w województwie zachodniopomorskim. Została wybudowana w 1883 roku. Jej powierzchnia magazynowa - po wybudowaniu drugiego silosu - pozwoli na jednoczesne przechowywanie 110 tys. ton cukru.

Krajowa Spółka Cukrowa jest największym w Polsce i ósmym co do wielkości producentem cukru w Europie. W skład koncernu wchodzi 7 cukrowni (Dobrzelin, Kluczewo, Krasnystaw, Kruszwica, Malbork, Nakło, Werbkowice) zlokalizowanych na terenie pięciu województw oraz zakład przetwórstwa owocowo-warzywnego "Polskie Przetwory" z siedzibą we Włocławku.

Podstawowym przedmiotem działalności KSC jest produkcja i sprzedaż cukru, handel wyrobami powstałymi w trakcie jego wytwarzania, a także przetwórstwo owocowo-warzywne.

PAP
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »