Bakteria X.fastidiosa niszczy platacje oliwek
Na zdjeciach straty spowodowane przez groźna bakterię Xylella fastidiosa która niszczy drzewa oliwkowe we włoszech rejon Perugia.Jak dotąd głównym sposobem walki z bakterią jest całkowite niszczenie zarażonych drzew. Zdaniem ekspertów wielu prognozuje oliwkowy kryzys i gwałtowny wzrost jej cen. Ubiegły rok był czarnym rokiem dla koneserów oliwy z oliwek. To efekt suszy i niskich plonów w krajach będących głównymi producentami oliwy, m.in. Hiszpanii, Grecji i Włoch. Parlament Europejski zaapelował o badania i kontrole, by walczyć z rozprzestrzenianiem się tej grożnej bakterii, która do tej pory zniszczyła ponad milion drzew oliwnych na południu Włoch. Po raz pierwszy Xylella fastidiosa została wyizolowana i opisana w Stanach Zjednoczonych w 1987 roku jako czynnik sprawczy choroby Piercea na winorośli i na brzoskwini. Przez wiele lat występowanie X. fastidiosa było potwierdzone tylko w Ameryce Północnej i Ameryce Południowej. w 1994 roku bakteria pojawiła się na Tajwanie gdzie zaatakowała grusze. W Europie w roku 2013 r. X. fastidiosa została odnotowana w Puglii, we Włoszech, w roku 2014 na Kostaryce Meksyku i Francji (na Korsyce). Zakres zagrozonych rośliny obejmuje 68 rodzin, 187 rodzajów i gatunków roślin: Najczęściej porażane gatunki o znaczeniu gospodarczym dla Polski to winorośl i brzoskwinia a także: grusza azjatycka, borówka wysoka, śliwa japońska, śliwa domowa, wiśnia, czereśnia. Spośród roślin o walorach dekoracyjnych należy wymienić: oleander, jaworamerykański, amerykański wiąz biały, ambrowiec balsamiczny, dąb, klon czerwony, czerwoną morwę. Więcej o walce: http://www.inhort.pl/files/program_wieloletni/PW_2015_2020_IO/spr_2015/2.1_2015%20Xylella.pdf