Królewskie piwo z Windsoru
W Windsor & Eton Brewery warzona jest właśnie partia piwa na specjalną okazję - ślub księcia Harry'ego i Amerykanki Meghan Markle. Złocisty trunek o nazwie "Harry & Meghan's Windsor Knot ale" będzie brytyjsko-amerykańską mieszanką (chmiel z obu krajów), lokalnej tradycji jęczmiennej (uprawa w okolicach Windsoru) i drożdży szampańskich. Browar musi zdążyć przed ślubem Harry'ego i Meghan, który zaplanowany jest na 19 maja na zamku w Windsorze. Ale - piwo górnej fermentacji przygotowywane z udziałem drożdży Saccharomyces cerevisiae. Zastosowanie tego typu drożdży oraz wyższych temperatur fermentacji (najczęściej w przedziale 18-25 stopni Celsjusza) sprawia, że piwa tego typu charakteryzują się znacznie bardziej złożonym smakiem i aromatem niż lagery. Historycznie piwa górnej fermentacji były produkowane przede wszystkim w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Belgii, Niemczech a także w wybranych rejonach Stanów Zjednoczonych oraz Kanady, a także w Polsce. Obecnie piwa typu Ale, często wzorowane na "stylach narodowych", są produkowane przez browary w różnych częściach świata. Angielski gatunek ciemnobrązowego lub jasnobrązowego piwa uzyskiwanego z mieszanki słodu zwykłego i skarmelizowanego o smaku od bardzo gorzkiego do słodkawego. Wytwarzane jest ono za pomocą drożdży górnej fermentacji. Zaliczane jest do piw jasnych i mocnych (zawiera 3-6 proc. alkoholu). Produkowane jest w kilku odmianach: - Bitter - gorzkiej, o bursztynowej barwie - Mild - łagodnej, o małej zawartości chmielu - India Pale Ale - mocno gorzkiej, którego nazwa pochodzi od tradycyjnego miejsca eksportu tego piwa jakim były Indie - Old - mocnej, jednak niekoniecznie starej - Stock - mocniejsze i bardziej trwałej od pozostałych odmian. W angielskich barach bywa podawane jako Half and half, średnio gorzki napój tworzony poprzez połączenie równych porcji odmian Bitter oraz Mild. KM