Na famie pereł Akoya
Na fot z AFP, hodowla pereł na farmie Sakaguchi. Akoya oryginalne japońskie perły hodowlane, produkowane są przez gatunek ostrygowej Pinctada fucata martensii, są one niezwykle rzadkie i drogie. Krajem, który zapoczątkował ich hodowlę była Japonia. W 1926 roku perły te zostały uznane na równi z naturalnymi i po dziś dzień są cennym klejnotem w jubilerstwie. Początkowo poławiacze wyławiali perłopławy z morskiej ławicy, otwierali, sprawdzali czy dany osobnik zawiera perłę, potem muszlę wyrzucano do morza lub zabierano do produkcji macicy perłowej. Obecnie można zaglądać do ich środka małymi aparatami rentgenowskimi. W 1920 Japończyk Mikimoto opracował sposób na zmuszanie perłopławów do produkcji klejnotów. Z mięczaka pobiera się kawałek naskórka, obszywa się nim "perłowy zarodek"- najlepiej kawałek muszli małża z Mississippi, i z powrotem wszczepia. Po kilku latach obrasta on warstwami masy perłowej, na perły dorodne trzeba czekać min. 2 do 5 lat.