Najdroższe od 32 lat
Kakao to nasiona z owoców kakaowca. Proszek z nich uzyskiwany stosowany jest jako składnik wielu wyrobów cukierniczych, napojów, polew, wiórków czekoladowych, mas czekoladowych, cukierków. Drzewo kakaowca pochodzi z Ameryki Południowej, a obecnie uprawiane jest jeszcze w Afryce Zachodniej i Indonezji. Produkcja roczna kakao na świecie to ok 3,6 miliona ton. Zwiększa się ona dość stabilnie w tempie 3% rocznie. Kakaowiec jest rośliną dość specyficzną, gdyż wymaga szczególnych warunków klimatycznych. Dlatego do największych producentów należą kraje ze strefy subtropikalnej. Największym producentem jest Wybrzeże Kości Słoniowej, wytwarzające 1,33 mln ton, co stanowi aż 37% całej produkcji globalnej. 720 tys. ton (20%) zbiorów notuje się w Ghanie, a 440 tys. ton (12%) w Indonezji. W Ameryce Południowej najwięcej kakao produkuje się w Brazylii i Ekwadorze (łącznie mniej niż 300 tys. ton). Jak widać zdecydowana większość upraw znajduje się w Afryce Zachodniej, i niestety najczęściej kosztem niewolniczej pracy.