Grupa Kościuszko kupi atrakcyjną nieruchomość
Grupa Kościuszko Polskie Jadło - operator sieci restauracji Premium "Polskie Jadło" oraz restauracji z segmentu Fast-food "Ready&Go" i "Lanczowisko", po przeanalizowaniu półrocznych wyników finansowych, jak również stanu realizacji inwestycji przewidzianych na rok bieżący podjał decyzję o kontynuowaniu negocjacji w sprawie złożonej spółce oferty zakupu atrakcyjnej nieruchomości.
Aktualnie dział inwestycji prowadzi zaawansowane rozmowy dotyczące zakupu nieruchomości wraz z przyległym terenem inwestycyjnym, położonej bezpośrednio przy trasie szybkiego ruchu Katowice - Bielsko -Biała, jednej z najbardziej ruchliwych dróg krajowych. Na miejscu powstać ma kompleks gastronomiczno-hotelarski o łącznej kubaturze 1200 m2.
Planowana inwestycja obejmuje zakup obiektu o powierzchni 1200 m2 w stanie surowym wraz z parkingami i terenem przyległym. W zakupionym obiekcie po dokonaniu kompleksowych inwestycji przez Spółkę ma powstać karczma przydrożna o powierzchni 400 m2 mogąca obsłużyć 300 klientów jednorazowo, oraz grill bar przeznaczony dla szybkiej obsługi przejezdnych mogący jednorazowo świadczyc usługę dla 150 osób. W górnej kondygnacji obiektu ze względu na jego znakomitą lokalizację powstanie hotel z 25 pokojami dwuosobowymi oraz dwoma apartamentami. Prowadzenie i dokończenie tej inwestycji jeszcze w tym roku możliwe jest dzięki dobrej kondycji finansowej spółki.
- Inwestycja, którą planujemy, będzie inwestycją niewątpliwie większą niż prowadzona już w Poczesnej na drodze Warszawa-Częstochowa, która oddana zostanie do eksploatacji na przełomie października i listopada 2008 roku, ale charakter tych placówek będzie wspólny. Oba obiekty stylizowane będą w formie starego wodnego młyna, który staje się "znakiem rozpoznawczym" dla obiektów przydrożnych budowanych przez spółkę i działających pod wspólnym szyldem "Polskie Jadło - Młyn" - powiedział prezes Jan Kościuszko.
- Teraz trwają bardzo zaawansowane negocjacje dotyczące zakupu nieruchomości a ich zakończenie i realizacja tego kontraktu przewidywana jest jeszcze w tym miesiącu. Przewidujemy prowadzenie prac w dwóch etapach - pierwszy etap to budowa dwóch restauracji - jednej z 300 miejscami konsumpcyjnymi oraz drugiej w formie grill baru mogącego obsłużyć do 150 osób jednorazowo - etap ten zakończyć chcemy oddając placówkę do użytkowania do 15 grudnia 2008 roku - drugim etapem będzie "instalacja" hotelu z zachowaniem standardu trzech gwiazdek z przewidywaną ilością 25 pokoi oraz dwóch apartamentów - etap ten zamierzamy zamknąć w pierwszej połowie 2009 roku. To miejsce jest wprost wymarzone dla tego typu inwestycji, obiekt posiada niezależne zjazdy i wyjazdy a z jego tarasu widoczny jest masyw Beskidu. Biorąc pod uwagę zarówno natężenie ruchu na drodze przy której jest zlokalizowany, walory widokowe oraz możliwości obsługi imprez okolicznościowych adresowanych do 4 dużych aglomeracji miejskich znajdujących się w promieniu od 4 do 30 km potencjał tej inwestycji oceniamy bardzo wysoko - powiedział Leszek Bronikowski, dyrektor ds. operacyjnych.