252 tony produktów z banków
252 tony produktów spożywczych zebrały Banki Żywności podczas tegorocznej zbiórki wielkanocnej. Jeszcze przed świętami żywność trafi do organizacji zajmujących się dożywianiem, a później - na stoły ubogich.
Zbiórka żywności trwała od 19 do 21 marca. Dary w ponad 1,2 tys. sklepów i supermarketów na terenie całej Polski zbierało 15 tys. wolontariuszy - poinformowała w piątek Joanna Blatnik z Federacji Polskich Banków Żywności.
Wśród zebranych produktów najwięcej jest artykułów o długim terminie przydatności do spożycia - olej, cukier, konserwy mięsne, słodycze, dżemy i tradycyjne produkty potrzebne na świątecznych stołach.
W Warszawie w Niedzielę Palmową odbyła się Akcja Jajo, zorganizowana przez Fundację "Bank Żywności SOS". W 23 kościołach w stolicy zebrano 33 tys. 365 sztuk jaj. Do akcji w Koninie, przeprowadzonej w dniach 15 do 31 marca, włączyło się 101 szkół w powiatach Konin, Koło, Słupca i Turek. W zbiórce wzięło udział ponad 25 tys. uczniów, którzy ofiarowali na rzecz potrzebujących ponad 9 ton produktów.
Zbiórkę produktów spożywczych przeprowadziło 19 Banków Żywności - z Częstochowy, Elbląga, Gorzowa Wielkopolskiego, Grudziądza, Jawora, Krakowa, Leszna, Lublina, Olsztyna, Ostrowca Świętokrzyskiego, Piły, Poznania, Radomia, Rudy Śląskiej, Siedlec, Suwałk, Tarnobrzegu, Tczewa oraz Torunia.
Federacja Polskich Banków Żywności (www.bankizywnosci.pl) zrzesza 27 Banków Żywności. Misją Federacji jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności oraz zmniejszanie obszarów niedożywienia w Polsce. Odbiorcami Banków Żywności są organizacje pozarządowe, dziecięce placówki budżetowe, instytucje pomocy społecznej.
Udzielając bezpłatnej pomocy żywnościowej, Banki Żywności umożliwiają im skuteczniejsze prowadzenie działalności statutowej. Współpracując z ponad 3 tys. organizacjami, tylko w 2008 r. Banki Żywności przekazały ponad 45 tys. ton żywności. W ubiegłorocznej Wielkanocnej Zbiórce Żywności Banki Żywności zebrały 200 ton produktów spożywczych.