Bakterie w partii hamburgerów. Spożycie może prowadzić do choroby
W partii hamburgerów wieprzowo-drobiowych wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Spożycie zanieczyszczonej nimi żywności może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Ostrzeżenie w tej kwestii wydał Główny Inspektorat Sanitarny. Chodzi o produkt Hamburger wieprzowo-drobiowy, 250 g, sprzedawany pod marką Dania Express, o numerze 153/V i terminie przydatności do spożycia 14/06/2023.
Producentem jest Konspol Holding Sp. z o.o., ul. Grottgera 40, 33-300 Nowy Sącz. Hamburgery wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn.
GIS podał, że producent - Konspol Holding Sp. z o.o. podjął pełną współpracę z organami Inspekcji Weterynaryjnej w celu zidentyfikowania źródła zagrożenia i wycofania wyrobu z rynku. Poinformował też dystrybutora o stwierdzonej niezgodności wyrobu oraz o konieczności natychmiastowego wycofania.
Inspektorat poinformował też, że Jeronimo Martins Polska S.A. wycofała produkt ze sprzedaży - z centrów dystrybucyjnych i sklepów sieci Biedronka, do których był dostarczony.
Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitorują proces wycofywania produktu.
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te - jak podkreśla GIS - nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.