Brazylijska produkcja cukru będzie niższa od oczekiwań
Produkcja cukru w najważniejszym rejonie Brazylii będzie niższa od dotychczasowych szacunków z powodu niekorzystnych warunków pogodowych.
Plony uległy redukcji ze względu na przewyższające średnią deszcze w październiku i listopadzie i prognozuje się, że osiagną wartość 28,9 ton czyli o 0,4 ton mniej niż zakładano do tej pory. Fundamentalnie wszystko wskazuje na to, że wysokie ceny cukru utrzymają się także w następnym roku. Ostatnie spadki spowodowane są sytuacją na rynku walutowym i presją w stronę umacniania się amerykańskiego dolara.
Technicznie od września cena cukru porusza się w trendzie bocznym z coraz mniejszymi wahaniami. Od góry pierwszym ograniczeniem jest poziom 23,20 dolarów, natomiast głównym oporem pozostaje szczyt z 30 września i cena 25,40 dolarów. Od dołu kluczowy jest poziom 21,40 dolarów oraz dołek z 9 października z ceną 21,20 dolarów.
Mniejsza produkcja w Brazylii niekoniecznie musi wywołać silne wzrosty ceny cukru. Łagodzić tą presję będzie umacniający się dolar oraz interwencja Chin, które postanowiły sprzedaż część swoich zapasów w celu utrzymania cen cukru na obecnych poziomach. W dłuższym okresie powinny jednak przeważyć fundamenty: jeżeli podaż będzie spadać a popyt się nie zmieni, musi skutkować to w przyszłym roku wzrostem ceny cukru na rynkach globalnych.
Anna Lachowiecka