Carrefour wprowadził linię produktów spożywczych na bazie owadów
Carrefour wprowadził do sprzedaży w swoich sklepach w Hiszpanii produkty spożywcze na bazie owadów. Celem sieci jest zaoferowanie konsumentom najbardziej innowacyjnych produktów i poszerzenie asortymentu o produkty alternatywne, a przy tym trwałe i przyjazne dla środowiska.
Carrefour wprowadza łącznie 10 produktów, w tym batony energetyczne, przekąski, makarony i muesli. Produkty te wytwarzane są w całości w Europie zgodnie z najwyższymi standardami jakości, stosując proces ręczny i składniki pochodzące z rolnictwa ekologicznego.
Produkty pakowane są w papier nadający się do recyklingu. Na opakowaniu umieszczone są szczegółowe informacje na temat składników, a także ich wartości odżywczej. Klienci otrzymają również informacje na temat korzyści związanych z ich spożyciem na poziomie odżywczym i środowiskowym.
Konsumpcja owadów jest dziś rosnącym trendem. W dniu 1 stycznia 2018 r. prawodawstwo europejskie sklasyfikowało owady jako "nową żywność". Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), owady już stanowią część diety ponad 2 milionów ludzi na całym świecie, dlatego też uważane są za "żywność przyszłości".
Więcej informacji w portalu dlahandlu.pl