Ceny poszybowały. Herbata z cytryną będzie towarem luksusowym?

Jesień i zima to czas, kiedy konsumenci chętnie sięgają po cytryny. Tymczasem właśnie teraz ceny tych popularnych owoców pną się w górę. Powodem jest mniejsza podaż na rynku - w Argentynie i RPA, które należą do głównych producentów cytryn, wiele upraw zostało zniszczonych przez ekstremalne warunki pogodowe.

Na rynku hurtowym w Broniszach - to położone pod Warszawą jedno z największych centrów hurtowego handlu warzywami, owocami i innymi produktami rolnymi w kraju - we wtorek 1 października cena 1 kg cytryn wynosiła 9 zł.

Jak czytamy na portalu dziennik.pl, w detalu za cytryny trzeba zapłacić od 10 do nawet 15 zł za kilogram. Zdaniem ekspertów, ceny tych cytrusów od dawna nie były na tak wysokim poziomie. 

Reklama

Dlaczego cytryny są coraz droższe?

Jak się okazuje, powodem tego stanu rzeczy są niekorzystne warunki pogodowe, z jakimi w tym roku zmagali się producenci cytryn w Argentynie i RPA. Mrozy i ulewne deszcze sprawiły, że duży areał upraw uległ tam zniszczeniu. Do Polski trafiają wprawdzie nie tylko cytryny z tych dwóch krajów - importujemy je również z Hiszpanii, ale i tam są problemy ze zbiorami.

Jak podaje rolniczy serwis freshplaza.com, panująca na Półwyspie Iberyjskim susza negatywnie wpłynęła na zbiory cytryn późnojesiennej odmiany Verna. Zdaniem importerów, sytuacja powinna ulec pewnej poprawie, kiedy na rynku pojawią się zimowe cytryny odmiany Fino, również uprawiane w Hiszpanii.

Zmniejszona podaż owoców winduje ceny do góry. Jak zauważa dziennik.pl, być może ceny nieco uspokoją się także po tym, jak w Turcji rozpoczną się zbiory cytryn - co ma nastąpić już niebawem. 

Śniadaniowa drożyzna. Kawa, sok pomarańczowy i herbata z cytryną niczym dobra luksusowe?

Drożeją też pomarańcze i sok pomarańczowy. To efekt huraganów, które zniszczyły plantacje na Florydzie, skąd pochodzi duża część światowej podaży. Bolączką plantatorów w USA, a także Brazylii, jest też bakteryjna choroba zielenienia cytrusów (HLB), która po zaatakowaniu drzewek pomarańczowych po pewnym czasie prowadzi do ich obumarcia.

Niedawno na łamach Interii Biznes pisaliśmy o tym, że drożeją produkty typowo "śniadaniowe" - jajka, masło, chleb i wspomniany sok pomarańczowy. Rekordy biją też ceny kawy i kakao. Być może niedługo do "luksusowych" składników porannego posiłku dołączy herbata z cytryną.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ceny | inflacja | ceny żywności
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »