Ceny produktów rolnych nadal rosną na targowiskach
Jak podał GUS, we wrześniu w porównaniu z sierpniem br. wzrosły ceny skupu oraz ceny na targowiskach większości produktów rolnych. Niższe były tylko ceny kukurydzy i drobiu w skupie oraz ziemniaków i żywca wieprzowego na obu rynkach. Ceny skupu podstawowych produktów rolnych, poza cenami żywca wieprzowego, we wrześniu 2021 r. były wyższe od notowanych we wrześniu 2020 r. Zdaniem analityków banku PKO BP rosnącą presją kosztową w produkcji surowców rolnych, ceny gazu i energii będą wspierać podwyżki cen żywności w 2022 r.
BIZNES INTERIA na Facebooku i jesteś na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami
We wrześniu 2021 r. ceny pszenicy w skupie (97,74 zł za dt) wzrosły zarówno w stosunku do miesiąca poprzedniego (o 11,0 proc.), jak i w skali roku (o 36,9 proc.). Na targowiskach za 1 dt pszenicy płacono 108,19 zł, tj. o 3,9 proc. więcej niż w sierpniu br. i o 27,5 proc. więcej niż przed rokiem podał GUS.
Cena żyta w skupie wyniosła 76,97 zł za dt i była wyższa w porównaniu z poprzednim miesiącem (o 10,7 proc.), jak również z analogicznym okresem ubiegłego roku (o 36,9 proc.). W obrocie targowiskowym cena żyta (81,96 zł za dt) wzrosła o 8,9 proc. w stosunku do sierpnia br. i o 23,7 proc. w skali roku.
We wrześniu 2021 r. cena ziemniaków w skupie obniżyła się do 35,20 zł za dt i była niższa w skali miesiąca o 35,3 proc, natomiast wyższa w skali roku o 8,4 proc.. Na targowiskach za 1 dt ziemniaków płacono 146,34 zł, tj. o 7,3 proc. mniej niż w sierpniu br., ale o 31,4 proc. więcej w porównaniu z wrześniem 2020 r.
Cena skupu żywca wołowego (8,10 zł za kg) wzrosła zarówno w stosunku do miesiąca poprzedniego, jak i w porównaniu z wrześniem 2020 r. - odpowiednio o 3,4 proc. i o 26,6 proc.. Na targowiskach za żywiec wołowy płacono 7,63 zł za kg, tj. o 0,4 proc. więcej niż w sierpniu br. i o 7,8 proc. więcej w stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku.
We wrześniu 2021 r. cena żywca wieprzowego w skupie wyniosła 4,53 zł za kg i była niższa w porównaniu z poprzednim miesiącem - o 12,3 proc., a w skali roku - o 4,5 proc.. Na targowiskach za 1 kg tego żywca płacono 6,25 zł, tj. o 5,3 proc. mniej niż sierpniu br., ale o 12,6 proc. więcej niż przed rokiem.
Cena skupu drobiu rzeźnego (4,31 zł za kg) spadła w stosunku do poprzedniego miesiąca (o 3,3 proc.), jednak była wyższa niż we wrześniu 2020 r. (o 22,8 proc.).
Za 1 hl mleka płacono w skupie 155,71 zł, tj. o 3,4 proc. więcej niż w sierpniu br. i o 12,7 proc. więcej niż przed rokiem.
[1] Pszenica, żyto, żywiec wołowy, żywiec wieprzowy, drób, mleko krowie
Źródło: GUS
Zboża: Kontynuacja podwyżek cen zbóż. Wzrost zbiorów nie nadąża za wzrostem światowej konsumpcji. W Polsce produkcja zbóż podstawowych w 2021 może obniżyć się o 7 proc. r/r.
Mleko: Spadki produkcji mleka w UE i spowolnienie produkcji w Polsce pod wpływem mniejszego pogłowia krów wpływają dodatnio na ceny mleka. Wyhamowuje eksport mleczarski do Chin.
Drób: Ceny drobiu wzrosły znacząco w 3q21 pod wpływem ograniczonej podaży. Wzrost opłacalności chowu ograniczają silne podwyżki cen pasz.
Wieprzowina: Nadpodaż mięsa wieprzowego na rynku unijnym, spowodowana spadkiem eksportu do Chin ogranicza wzrosty cen trzody.
Wołowina: Wysoki popyt na wołowinę i rekordowe ceny. Zmiany cen bydła wpisują się w tendencje cenowe na świecie.
Owoce: Wyższe zbiory jabłek w Polsce i stabilne w pozostałych krajach UE. Ceny jabłek znacząco spadły, rekordowo wysokie były ceny malin.
Warzywa: Wzrosty cen warzyw i ziemniaków napędzają inflację cen żywności. Według GUS tegoroczna produkcja warzyw gruntowych może zmaleć o 2 proc. r/r, a ziemniaków o 10 proc. r/r.
Przetwórstwo: Poprawa wyników finansowych w przetwórstwie spożywczym. Poprawiła się sytuacja branży przetwórstwa drobiu, presja kosztów surowcowych odbija się na wynikach w przetwórstwie zbóż.
Znaczące wzrosty cen gazu przekładają się na podwyżki cen nawozów. Dane Banku Światowego wskazują, że zmiany cen wskaźnika surowców wykazują największą współzmienność ze zmianami cen nawozów z wyprzedzeniem 5-miesięcznym. Przeniesienie wzrostów kosztów produkcji na kolejne ogniwa produkcji żywności przez rozdrobniony sektor rolny jest trudne.
O cenach surowców decyduje w dużej mierze światowa podaż, a w przypadku owoców i warzyw - zmiany wolumenu zbiorów na rynku krajowym. Niemniej, w przypadku utrzymywania się wysokiego tempa podwyżek cen, i spadku dostępności nawozów, niewykluczony jest scenariusz ograniczenia ich zużycia na świecie w sez. 2021/22.
Utrzymanie dynamiki cen gazu na poziomie z początku października w kolejnych miesiącach mogłoby podbić tempo wzrostu kosztów produkcji w sektorze spożywczym nawet o 3-4 pp. O ile branża spożywcza odpowiedzialna jest za ok. 9 proc. zużycia gazu ziemnego w przetwórstwie przemysłowym, to jego udział w energii zużywanej w firmach spożywczych jest jednym z najwyższych spośród branż przemysłowych.
To, wraz z rosnącą presją kosztową w produkcji surowców rolnych, może wspierać podwyżki cen żywności w 2022.
GUS/ Bank PKO Bank Polski