Reklama

Drogi cukier uderzy w firmy

Branża spożywcza może słono zapłacić za cukier. Przetwórcy oceniają, że zaporowe ceny proponowane przez producentów słodkiego surowca są abstrakcyjne - stwierdza "Puls Biznesu".

- W tym sezonie to producenci cukru już naprawdę przesadzili. Proponują nam zawarcie rocznego kontraktu z ceną 800 euro za tonę, podczas gdy w 2010 roku zawarliśmy podobny kontrakt po cenie 500 euro za tonę. To dla nas zupełnie abstrakcyjna, trudna do zaakceptowania sytuacja - mówi osoba z kierownictwa znanej firmy spożywczej.

Skoku cen cukru obawiają się nie tylko producenci słodyczy i cukiernicy, ale także wytwórcy napojów, jogurtów, przetworów owocowych i koncentratów spożywczych.

Firmy przewidują, że duży wzrost cen surowca wymusi podwyżkę cen gotowych wyrobów, ograniczy popyt konsumentów, co odbije się na wynikach sprzedaży i rentowności biznesu. Liczą jednak na rozsądek producentów cukru.

Reklama

Nakręcanie irracjonalnej spirali cen, uderza w przetwórców i konsumentów, ale w dłuższej perspektywie także w biznes cukrowy - argumentują.

Tylko jeden z czterech koncernów kontrolujących rynek cukru w Polsce odpowiedział na pytania w sprawie cen.

Krajowa Spółka Cukrowa twierdzi, że sytuacja nie jest napięta, jednak nie ujawnia jakie ceny proponuje, powołując się na tajemnicę handlową. Podkreśla, że ceny nie są nikomu narzucane, lecz są zawsze przedmiotem negocjacji.

Dowiedz się więcej na temat: cukier | Puls Biznesu | firmy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »