Reklama

Dynamiczny wzrost rynku grzybów w Polsce

Jak podał GUS w ubiegłym roku bardzo dynamicznie wzrósł rynek grzybów w Polsce. W ramach tzw. "ubocznego użytkowania lasu" w 2019 r. skupiono ponad 4,4 tys. ton owoców leśnych (o 2,7 proc. mniej niż w 2018 r.) i 5,9 tys. ton grzybów (wzrost aż o 81 proc.).

W roku ubiegłym skupiono 14,7 tys. ton dziczyzny (wzrost o 11,9 proc. w stosunku do 2018 r.), z czego 45 proc. stanowiły jelenie" - podsumowano.

Reklama

Tymczasem do konsultacji przekazano projekt rozporządzenia ministerstwa zdrowia zmieniający rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy.

- Projekt rozporządzenia umożliwia produkcję mieszanek grzybów suszonych z różnych gatunków grzybów.

- Po wejściu w życie projektowanego rozporządzenia przedsiębiorcy branży spożywczej będą mogli produkować i wprowadzać do obrotu mieszanki grzybów suszonych, co dotychczas nie było możliwe.


Celem projektowanego rozporządzenia jest umożliwienie polskim przedsiębiorcom produkcji mieszanek grzybów suszonych wytworzonych z różnych gatunków grzybów, w postaci całych owocników, samych kapeluszy lub krajanki, płatków, grysiku lub mączki, sporządzonych z kapeluszy łącznie z trzonami, których liczba nie może przekraczać liczby kapeluszy.

Do wyprodukowania mieszanki grzybów suszonych będzie można użyć gatunków grzybów suszonych takich jak: (tabela poniżej).


Zmiana ta wprowadzana jest na skierowany do Ministerstwa Zdrowia wniosek Ogólnopolskiej Izby Przetwórców i Eksporterów Runa Leśnego. Obecnie możliwa jest produkcja i wprowadzanie do obrotu grzybów suszonych, do których sporządzenia użyto tylko jednego gatunku grzybów.

Ponadto projekt rozporządzenia doprecyzowuje gatunki grzybów, które mogą być dopuszczone do produkcji wskazanych przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby.

W związku z tym, że regulacja objęta projektem rozporządzenia odnosić się będzie przede wszystkim do handlu krajowego, przyjęcie proponowanego zakresu jest uzasadnione i zgodne z wielowiekową polską tradycją zbierania grzybów.

GIS przygotował listę grzybów jadalnych, które najczęściej są ze sobą mylone.

TRUJĄCY - JADALNY
strzępiak ceglasty - wietruszka tarczowata
muchomor jadowity - czubajka kania
muchomor sromotnikowy - gąska zielonkowa
hełmówka obrzeżona - łuszczak zmienny
zasłonak rudy - płachetka kołpakowata
zasłonak szpiczasty - mleczaj świerkowy
piestrzenica kasztanowata - smardz praski





Dowiedz się więcej na temat: grzyby | grzyby jadalne | leśnictwo | Leśne Runo S.A.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje

Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »