Izrael - wielki rynek mięsa znowu otwarty

Polska może sprzedawać wołowinę do Izraela. Będziemy wracać na ten bardzo atrakcyjny cenowo rynek poinformowało ministerstwo rolnictwa.

Polska może sprzedawać wołowinę do Izraela: tamtejsi inspektorzy pozytywnie ocenili polski nadzór weterynaryjny nad hodowlą i ubojem bydła, a trzy wizytowane zakłady mięsne otrzymały licencje eksportowe - poinformował resort rolnictwa.

O efektach wizyty izraelskich inspektorów w polskich zakładach poinformowało w czwartek MR.

"10-13 sierpnia 2015 r. odbyła się wizyta inspektorów izraelskich w polskich zakładach mięsa wołowego w celu oceny ich zgodności z wymaganiami Izraela oraz oceny systemu nadzoru weterynaryjnego w Polsce w zakresie uznania równoważności systemem izraelskim. Podczas kontroli oceniany był również aspekt nadzoru weterynaryjnego nad hodowlą bydła w Polsce w celu dopuszczenia eksportu cieląt z Polski" - podał resort.

Reklama

Według komunikatu MR, wyniki kontroli były pozytywne i wszystkie wizytowane zakłady zostały rekomendowane do zatwierdzenia do eksportu. Główny Lekarz Weterynarii otrzymał pismo od władz Izraela, zatwierdzające trzy wizytowane zakłady.

Dzięki temu od 19 sierpnia 2015 r. firmy te mogą rozpocząć eksport do Izraela. Jednocześnie docenione zostały wysiłek i zaangażowanie pracowników Inspekcji Weterynaryjnej w sprawowaniu nadzoru nad zakładami produkcyjnymi oraz bardzo dobrze ocenione przygotowane procedury i działania wszystkich szczebli administracji weterynaryjnej.

W związku z uznaniem równoważności systemu polskiego i izraelskiego, Inspekcja Weterynaryjna otrzymała prawo pre-listingu, tj. zgodę na samodzielne zatwierdzania do eksportu zakładów spełniających wymagania izraelskie.

Jak poinformowało ministerstwo, uzgodniono 3-stopniowy system zatwierdzania zakładów, opierający się o kontrole sprawdzające ze szczebla powiatowego, wojewódzkiego i centralnego. Po pozytywnej weryfikacji spełniania wymagań Izraela zakład będzie mógł być wpisany na listę zatwierdzonych podmiotów przez Głównego Lekarza Weterynarii i zgłoszony władzom izraelskim.

Zatwierdzone zakłady będą audytowane przez inspektorów izraelskich i w przypadku, gdy 20 proc. audytowanych zakładów nie uzyska pozytywnej opinii system pre-listingu zostanie odebrany, a eksport wołowiny do Izraela zakazany.

W odniesieniu do możliwości eksportu cieląt z Polski do Izraela konieczne są dalsze prace w celu ustalenia warunków weterynaryjnych eksportu i uzgodnienia świadectwa zdrowia - wynika z ministerialnego komunikatu.

Polska już wcześniej wywoziła wołowinę do tego kraju, dostawy zostały przerwane ze względu na zakaz uboju rytualnego. Izraelczycy chcą kupować jedynie mięso koszerne.

PAP
Dowiedz się więcej na temat: mięso | koszerne mięso | wołowina | ubój zwierząt | Izrael | ubój rytualny
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »