Jaka jest najdroższa ryba w Polsce? Gdzie mogę ją kupić?
Tuńczyk uznawany jest za najdroższą rybę w Polsce. Jego steki mogą być prawdziwym rarytasem ze względu na wyjątkowy smak, delikatne mięso i bogate wartości odżywcze. Sprawdź, gdzie można kupić tuńczyka. Poznaj główne cechy najdroższej ryby.
Najdroższą rybą, dostępną w Polsce jest tuńczyk, który kosztuje 169 zł za kg. Taką polędwicę z tuńczyka możemy jeść na surowo w formie sushi, sashimi, tatara i carpaccio. Bardzo często podaje się go w obróbce termicznej, jako np. tuńczyk z grilla.
W Polsce najdroższy jest tuńczyk klasy sushi, natomiast na świecie miano to przypadło również tuńczykowi, ale błękitnopłetwemu. Cena za 1 kg tej ryby wynosi ponad 20 tysięcy złotych. Tuńczyk błękitnopłetwy nie występuje w kuchni polskiej.
Jak wspomniano, najdroższa ryba w Polsce kosztuje 169 zł za 1 kg. Mowa o tuńczyku klasy sushi. Najtaniej możemy zakupić ją w marketach lub hipermarketach w promocyjnej cenie wynoszącej nawet 85 zł za 1 kg.
Pamiętajmy jednak, że jakość steków z tuńczyka zakupionego w markecie nie zawsze może być zgodna z naszymi oczekiwaniami. Oczywiście wszystko zależy od danej sieci handlowej i polityki dotyczącej jakości produktów. Ważne, aby sprawdzać daty ważności ryb oraz sposób ich przechowywania.
Tuńczyk jest rybą z rodziny makrelowatych, występującą na Pacyfiku i Atlantyku. Ryba ta zasiedla również Morze Śródziemne, Północne i Barentsa.
Charakterystyczną cechą tuńczyka jest torpedowaty kształt ciała z ogonem przypominającym półksiężyc. Największe tuńczyki mierzą nawet do 4 m i osiągają masę do 700 kg.
Tuńczyk cechuje się również odpowiednim ukrwieniem ciała, dlatego utrzymuje temperaturę wyższą od temperatury wody. Tuńczyk ze względu na opływową budowę bardzo szybko pływa.
Najdroższą rybę w Polsce możemy zakupić na bazarze lub na rynku prosto od rybaków. Kupując tuńczyka w takich miejscach mamy pewność, że produkt będzie świeży i krótko przechowywany.
Innym miejscem, w którym możemy kupić najdroższą rybę w Polsce, są sklepy z owocami morza. Znajdziemy tam również świeżego tuńczyka w różnych gatunkach. Warto jednak zwrócić uwagę na sposób przechowywania ryb, aby upewnić się o świeżości produktu.
Surową, najdroższą rybę w Polsce możemy kupić nawet przez Internet. W szybki sposób złożymy zamówienie, a dostawę otrzymamy prosto do domu. Warto jednak kierować się opiniami na temat takiego sklepu online, ponieważ nie mamy pewności co do jakości i świeżości ryby.
Tuńczyk jest miękki i delikatny, a jego konsystencja maślana. Najdroższa ryba w Polsce ma delikatny smak, wiele osób porównuje go do mięsa wołowego.
Tekstura najdroższej ryby w Polsce cechuje się miękkością i lekką gumowatością. Zarówno mięso z tuńczyka, jak i łososia można porównać do bałtyckiego halibuta ze względu na maślaną konsystencję.
CZYTAJ TAKŻE:
Nawet 1000 zł w jeden weekend? Praca na wakacje, takie są stawki w 2023 r.
Karta Moja Biedronka. Ważny komunikat Biedronki, są tylko dwa wyjścia