KE zatwierdziła nowy składnik żywności. Do sklepów trafi chleb z mączką z owadów?

Czeka nas rewolucja kulinarna? Komisja Europejska zatwierdziła używanie sproszkowanych larw mącznika młynarka jako składnika żywności - m.in. w pieczywie. Zmiany budzą kontrowersje sporej części konsumentów, ale Bruksela wskazuje na korzyści płynące z takiego rozwiązania.

Zgodnie z rozporządzeniem opublikowanym przez Komisję Europejską w ubiegłym tygodniu dopuszczalne będzie wprowadzanie na rynek nowej żywności w proszku z całych larw mącznika młynarka - podała "Rzeczpospolita". Warunkiem koniecznym będzie jednak poddanie larw promieniowaniu UV

KE zatwierdziła nowy składnik żywności. Będzie chleb z larw owadów?

Larwy mącznika - jak wynika z unijnego rozporządzenia wykonawczego (UE 2025/89) - będzie można stosować w szerokim zakresie produktów. Mowa między innymi o serach, dżemach owocowych, makaronach, przetworzonych produktach ziemniaczanych czy pieczywie.

Czy przed zakupem danego produktu producent będzie miał obowiązek poinformowania nas, że znajdują się w nim sproszkowane larwy owadów? Oczywiście będzie musiał zawrzeć taką informację na etykiecie. Dodatkowo produkty zawierające taki składnik będą musiały mieć także odpowiednie oznaczenia, ostrzegając szczególnie osoby uczulone na skorupiaki przed możliwymi reakcjami alergicznymi. 

Reklama

Sproszkowane larwy mączniaka w produktach spożywczych. UE stawia na nowe źródła białka

Ekonomista Adam Gwiazda na portalu X podkreślił, że ta decyzja jest zgodna z wymogami FAO, czyli agendy Organizacji Narodów Zjednoczonych (ONZ) ds. Wyżywienia i Rolnictwa, która promuje spożycie owadów jako bardziej zrównoważonego źródła białka. "W tym kontekście zatwierdzono również spożycie świerszcza domowego w postaci mrożonej, suszonej i sproszkowanej, a także szarańczy wędrownej" - napisał prof. Gwiazda.

Raport Światowego Forum Ekonomicznego już w 2022 roku podkreślał, że owady są pomijanym źródłem białka i sposobem na walkę ze zmianami klimatu.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owady | Komisja Europejska | pieczywo | Bruksela | chleb
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »