Kiełbasa rządzi na niemieckich stołach. Zjadają 30 kg rocznie, coraz więcej z Polski

Kiełbasa króluje na niemieckich stołach. Statystyczny Niemiec spożywa jej nawet 30 kg rocznie - najwięcej parzonej, głównie Fleischwurst i Lyoner (kiełbasy parówkowe i typu mortadela). Niemcy coraz częściej sprowadzają kiełbasę z Polski. Nasze wyroby cenią za swojski i niepowtarzalny smak, kuszą także przystępne ceny.

Statystyczny Niemiec spożywa rocznie 30 kg kiełbasy - wynika z najnowszych danych Niemieckiego Stowarzyszenia Przemysłu Mięsnego (BDVF). 

Choć spożycie kiełbasy na niemieckich stołach od lat jest wysokie, to branża mięsna w Niemczech zmaga się ze spadkiem sprzedaży oraz wzrostem cen

Kiełbasa króluje na niemieckich stołach. Najczęściej parzona i salami

Niemcy najwięcej spożywają kiełbasy parzonej - aż 7,1 kg rocznie z ponad 30 kg. Największą popularnością u naszego zachodniego sąsiada cieszą się kiełbasy parówkowe oraz mortadele typu Fleischwurst i Lyoner. Nie mniej ochoczo Niemcy zajadają się kiełbasą szynkową Schinkenwurst. 

Reklama

 

Na kolejnych miejscach popularnością cieszą się kiełbasy suche salami i Mettwurst (5,4 kg na mieszkańca), szynki (4,7 kg), a także parówki i małe kiełbaski (4,3 kg). Niemcy niezmiennie uwielbiają się zajadać także tradycyjnymi berlińskimi Bratwurstami (2,7 kg na osobę). 

W Niemczech jest nawet 1500 różnych odmian kiełbasy i wędlin. W 2019 roku najpopularniejszym gatunkiem było salami - podało Towarzystwo Informacji Rynku Rolnego (AMI). Tuż za nim dużym wzięciem cieszyła się także szynka peklowana na sucho.

Na stołach Niemców coraz częściej polska kiełbasa. Doceniają jej smak i cenę

Duża część mięsa, która ląduje na niemieckich stołach pochodzi z Polski. Nasz zachodni sąsiad jest głównym odbiorcą polskich wędliniarzy. 

W ubiegłym roku Polska ustanowiła rekord i sprzedała mięso drobiowe za prawie 4,4 mln euro - wynika ze statystyk Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR). W okresie od stycznia do listopada 263 tysiące ton drobiu (18 proc. ogólnego eksportu) miało trafić właśnie do Niemiec. 

Polska kiełbasa uważana jest w Niemczech za tradycyjną i swojską, charakteryzuje się dobrym smakiem, a do kupna zachęca przede wszystkim atrakcyjna cena. 

Niemiecka branża mięsna w kryzysie. Rosną ceny, spada sprzedaż

W ostatnich latach spada jednak sprzedaż mięsa w Niemczech. W 2021 roku branża przetwórstwa mięsnego i ubojnie zanotowały spadek sprzedaży o 9 proc. w porównaniu z analogicznym okresem w 2022 roku - wynika z danych niemieckiego Urzędu Statystycznego. 

Wszystkiemu winne są ceny, które poszły mocno do góry. Obecnie za mięso drobiowe trzeba płacić nawet 24 proc. więcej niż w ubiegłym roku.

Spadki w konsumpcji mięsa widać szczególnie wyraźnie na przestrzeni ostatnich 30 lat. W 1991 roku Niemcy zjadali nawet 64 kg mięsa na osobę. W 2022 roku było to już 52 kg - i choć to wciąż dużo, wyraźnie widać, że dieta Niemców powoli się zmienia, a do stołów zasiadło młode pokolenie, które coraz częściej wybiera dietę wegetariańską lub wegańską. 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Niemcy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »