KSC: Płacą im o 15 proc.więcej

Krajowa Spółka Cukrowa rozpoczęła kontraktację buraków na kampanię cukrowniczą na lata 2010-2011. W przyszłym roku koncern chce zapłacić za surowiec o 15 proc. więcej niż wynosi cena minimalna - poinformowała we wtorek rzecznik KSC Aleksandra Paulska.

Zgodnie z unijnymi przepisami, producent cukru musi zapłacić nie mniej niż 26,29 euro za tonę buraków.

Cena zakupu buraków została wynegocjowana między KSC a plantatorami. Będzie ona wyższa niż w tym roku. Rolnicy, którzy podpiszą umowy kontraktacyjne ze spółką otrzymają 29 euro za tonę surowca, ale nie mniej niż 117 zł. W obecnej kampanii cukrowniczej - 2009/2010 KSC płaci rolnikom równowartość 26,29 euro plus 8 zł premii; nie mniej niż 109 zł za tonę.

Umowa kontraktacyjna na 2010 r. przewiduje dodatkowe dopłaty m.in. za wczesne dostawy i za późniejsze wykopki. Dopłata będzie przysługiwała, gdy plantator dostarczy buraki do cukrowni przed 1 października 2010 roku, wtedy do ceny zasadniczej będzie doliczone do 6 euro za tonę w zależności od dnia dostawy.

Reklama

Jak poinformowała rzecznik, spółka zobowiązała się również do wypłaty plantatorowi dodatkowych pieniędzy z tytułu późnych wykopów, czyli w terminie od 1 listopada do 20 grudnia. Dopłata będzie wynosiła od 0,25 euro do 1,25 euro za tonę. Plantatorzy mogą również otrzymać dodatkowo 0,6 euro za tonę surowca za okrycie pryzm buraków.

KSC zaznacza, że wszystkie ceny podane w umowie kontraktacyjnej w euro będą przeliczone na złotówki według kursu euro z września 2010 roku.

KSC będzie wypłacała pieniądze plantatorom w dwóch ratach. 90 proc. należności za buraki rolnicy otrzymają nie później niż 30 dni od daty zakończenia dostawy, a pozostałą część - do 31 stycznia 2011 roku.

W pierwszej kolejności zostaną zawarte umowy z tymi plantatorami, którzy posiadają prawo do uprawy i dostawy buraków cukrowych w 2010 r. Takich rolników jest ok. 23,5 tys. KSC szacuje, że w kampanii 2010/2011 zakontraktuje ok. 3,9 mln ton buraków, a produkcja cukru wyniesie ok. 550 tys. ton cukru.

Ceny cukru ostatnio wzrosły do poziomu najwyższego od niemal 30 lat.

Analitycy obawiają się dalszych wzrostów cen podyktowanych rosnącym zapotrzebowaniem, spadającą podażą i niesprzyjającą pogodą. Indie i Brazylia są tutaj kluczowe. W Brazylii zbyt obfite opady ograniczają zbiór plonów, w Indiach z kolei panuje susza. Dziś cukier na światowych rynkach kosztuje ok 20 centów za funt. Ostatnio tak wysokie ceny odnotowano w 1981 roku.

Światowe zapotrzebowanie na cukier jest coraz większe, również ze względu na potrzeby rynku biopaliwowego; z cukru wytwarza się bowiem etanol. Najwięksi producenci mają także kłopoty zarówno z finansami jak i z pogodą.

Zdaniem analityków obowiązują w UE limity produkcji cukru na razie nie powinny odbić się na cenach produktów. Na świecie jednak ceny mogą dalej rosnąć, bo może zabraknąć nawet 5 milionów ton cukru.

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: dostawy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »