Minimalna cena zbytu cukru

Komitet przyjął i rekomendował Radzie Ministrów przedłożony przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi Projekt rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie ustalenia dla producentów cukru minimalnej ceny zbytu cukru na rynku krajowym.

Komitet przyjął i rekomendował Radzie Ministrów przedłożony przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi Projekt rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie ustalenia dla producentów cukru minimalnej ceny zbytu cukru na rynku krajowym.

Minimalna cena zbytu cukru powinna zapewnić rentowność sprzedaży cukru tylko przedsiębiorstwom ponoszącym przeciętne i niskie koszty produkcji.

Z kalkulacji przewidywanych kosztów produkcji w kampanii 2001/02 wynika, że - według formuły kosztowej - minimalna cena zbytu cukru kwoty A powinna wynieść 1,94 -2,06 zł/kg

Według wskaźnika przewidywanej inflacji (6 proc.) cena ta powinna wynieść 2,04 zł/kg, natomiast według przewidywanych cen rynkowych - 2,29 zł/kg.

Tak więc proponuje się ustalić minimalną cenę zbytu cukru w sezonie 2001/2002 (bez VAT) w wysokości 2 zł /kg.

Reklama
INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »