Minimalna cena zbytu cukru
Komitet przyjął i rekomendował Radzie Ministrów przedłożony przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi Projekt rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie ustalenia dla producentów cukru minimalnej ceny zbytu cukru na rynku krajowym.
Minimalna cena zbytu cukru powinna zapewnić rentowność sprzedaży cukru tylko przedsiębiorstwom ponoszącym przeciętne i niskie koszty produkcji.
Z kalkulacji przewidywanych kosztów produkcji w kampanii 2001/02 wynika, że - według formuły kosztowej - minimalna cena zbytu cukru kwoty A powinna wynieść 1,94 -2,06 zł/kg
Według wskaźnika przewidywanej inflacji (6 proc.) cena ta powinna wynieść 2,04 zł/kg, natomiast według przewidywanych cen rynkowych - 2,29 zł/kg.
Tak więc proponuje się ustalić minimalną cenę zbytu cukru w sezonie 2001/2002 (bez VAT) w wysokości 2 zł /kg.