Reklama

Na Lubelszczyźnie rozpoczęły się zbiory chmielu

Pod koniec sierpnia rozpoczeły się zbiory chmielu, które potrwają do ok 20. września. W tym okresie, dojrzałe szyszki są najbardziej przydatne do przetwórstwa.

Wybór odpowiedniego terminu ma pierwszorzędne znaczenie. Surowiec zbyt wcześnie zerwany cechuje się niską jakością i jest mało atrakcyjny dla przemysłu przetwórczego. Zbyt późno zerwany chmiel to znów utrata barwy i wzrost kruchości, ale przede wszystkim pogorszenie właściwości chemicznych ważnych dla piwowarstwa.

Reklama

Chmiel sadzi się na ziemiach żyznych, dobrze nasłonecznionych. Wykorzystywany jest do produkcji piwa, a także leków i kosmetyków. Chmiel w Polsce uprawia się na obszarze Wyżyny Lubelskiej i Kielecko-Sandomierskiej.

BB

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »