Na Podkarpaciu odradza się winiarstwo
Na Podkarpaciu jest ok. 150 winnic, które mają od kilku arów do nawet trzech hektarów. Przeważają jednak gospodarstwa winiarskie o powierzchni 20-40 arów.
W południowo-wschodniej Polsce uprawia się winorośl głównie w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa, Przeworska i Rzeszowa.
W podkarpackich winnicach dominują odmiany odporniejsze, sprawdzone w lokalnym klimacie, m.in.: seyval blanc, hibernal, bianca, jutrzenka, johanniter na białe wina i rondo, regent, marechal foch oraz leon millot na czerwone.
Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku; świadczą o tym np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.
Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu. Stało się to w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas masowo przywożono do Polski.
Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego stulecia. Pierwsza winnica powstała w Jaśle.
Jak poinformowano, książki "Winorośl i wino. Wiedza i praktyka. Cz. 1 i 2" zostały nagrodzone przez Międzynarodową Organizację Winorośli i Wina (OIV). Publikacje wydane zostały przez podkarpacką fundację Galicja Vitis.
Międzynarodowa Organizacja Winorośli i Wina (International Organisation of Vine and Wine - OIV) - to organizacja o profilu naukowo-technicznym, skupiająca 47 państw. Utworzona została na w 2001 r. i zastąpiła Międzynarodowe Biuro Winorośli i Wina.
Prezes fundacji Galicja Vitis Ewa Wawro wyjaśniła, że nagrodzone książki to nie tylko podręczniki dla winiarzy, ale również doskonała ilustracja tego, z czym zainteresowani winiarstwem muszą się zmierzyć.
- Winiarstwo to trudna sztuka, wymagająca ogromnego zaangażowania, kosztowna, a także ryzykowna, bo uzależniona od wielu czynników środowiskowych i atmosferycznych. Ale umiejętnie prowadzona winnica i odpowiednia pielęgnacja wina, na każdym z etapów jego produkcji przynosi nie tylko spore zyski, ale daje także wiele satysfakcji - dodała.
Wawro podkreśliła, że książki pokazują wszystkie etapy prowadzenia winnic krok po kroku. - Tematyka jest jednak tak rozległa, że każdemu z rozdziałów należałoby poświęcić osobny podręcznik. To kolejne wyzwanie wydawnicze dla nas, z którym być może będziemy musieli się niedługo zmierzyć - zaznaczyła i przyznała, że nagroda jest dla fundacji ogromnym wyróżnieniem.
Książki "Winorośl i wino. Wiedza i praktyka. Cz. 1 i 2" to praca zbiorowa pod redakcją Romana Myśliwca i Ewy Wawro. Autorami poszczególnych rozdziałów są wykładowcy Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle, jedni z najlepszych specjalistów w Polsce w swoich dziedzinach. Książki adresowane są do szerokiego grona osób zainteresowanych winiarstwem, właścicieli już istniejących winnic, jak i osób początkujących, winoogrodników i miłośników wina.
Ze względu na rozległość tematyki winiarskiej publikacja podzielona została na dwie części. Część pierwsza poświęcona jest zagadnieniom związanym z uprawą winorośli, część druga produkcji wina. W obu częściach zasadnicze zagadnienia obudowane są rozdziałami uzupełniającymi, takimi jak historia, systematyka winorośli, marketing, enoturystyka, sztuka degustacji, prawo winiarskie.
Na Podkarpaciu jest ok. 150 winnic, które mają od kilku arów do nawet trzech hektarów.