Jakie jest najdroższe warzywo na świecie?
Za najdroższe warzywo na świecie uważane są pędy chmielu. Popularność tej rośliny jest widoczna szczególnie na zachodzie Europy. Tam pędy traktowane są jak rarytas.
Jednocześnie w Polsce chmiel poza plantacjami najczęściej uważa się za chwast. Polacy jednak sami mogą przekonać się o walorach smakowych tej rośliny całkiem za darmo. Zbieranie najdroższego warzywa świata nic Polaków nie kosztuje.
Najdroższe warzywo świata. W Polsce pędy chmielu to chwast, a Niemcy płacą po 1000 euro za kilogram
W Polsce dziko rosnący chmiel to utrapienie ogrodników. Ci walczą z nim jak z chwastem, gdy wdziera się do ogródków. Tymczasem Niemcy, Francuzi czy mieszkańcy krajów Beneluksu uważają młody chmiel za rarytas. Białe pędy chmielu nazywane są na zachodzie Europy "dzikimi szparagami", gdyż przypominają malutkie białe szparagi.
Każda ciekawa smaku pędów chmielu osoba sama może całkowicie za darmo je pozbierać. Na przełomie zimy i wiosny warto wypatrywać mokrych zarośli, gdzie najczęściej rośnie chmiel. To tam już nawet na początku marca w ściółce pod śniegiem lub liśćmi znaleźć można wyrastające ledwo co pędy chmielu.
Można wtedy samemu przekonać się, czym zachwycają się Niemcy, którzy są skłonni płacić za pędy chmielu nawet 1000 euro za kilogram. Takie ceny na targowiskach w zachodnich Niemczech, Belgii czy Holandii osiąga ta roślina. Cena dotyczy białych pędów, które są szczególnie cenne i wyjątkowo sezonowe.
Dwa rodzaje pędów chmielu. Białe są droższe, a zielone łatwiejsze w zbiorze
Pędy chmielu dzieli się na dwa rodzaje - białe i zielone. Białe pędy to te najwcześniejsze, które nie wzrosły ponad glebę. Zielone z kolei to te, które zdążyły wznieść się nad ziemię i zabarwiły w promieniach słońca.
- białe pędy chmielu - ich zbiór jest trudniejszy, ale ich ceny także są wyższe. To za nie Niemcy płacą nawet 1000 euro za 1 kg. Białych pędów chmielu należy zacząć poszukiwać, gdy zima odpuszcza. Już w marcu można rozglądać się w miejscach, gdzie zwykle rośnie chmiel. Tam zwykle pod wierzchnią warstwą gleby znaleźć można pierwsze białe pędy chmielu. To właśnie białe pędy chmielu są uważane za najdroższe warzywo na świecie.
- zielone pędy chmielu - ich zbiór jest łatwiejszy, a zielone pędy spotkać można wczesną wiosną w marcu, kwietniu, a możliwe jest nawet ich zbieranie również w maju. W sieci można znaleźć wiele wskazówek dotyczących ich zbioru. Portale o tematyce kulinarnej wskazują, że najlepsze zielone pędy mają do 6 liści, a jeśli łatwo da się je oderwać od łodygi, to znaczy, że wciąż są delikatne i soczyste. Znaleźć można także poradę, że zielone pędy najlepiej jest zrywać lub łamać i to jedynie około 15 cm.
Jak smakują pędy chmielu?
Jak smakuje najdroższe warzywo na świecie? W sieci znaleźć można sporo opinii na temat smaków pędów chmielu. Dla jednych najdroższe warzywo świata smakuje jak chwasty, inni wspominają szparagi, kiełki fasoli mung, zioła z nutą orzecha, ale częstym deskryptorem jest także jarmuż.
Opinie o smaku mogą być różne, ale co do przyrządzania pędów chmielu jest zgoda - najdroższe warzywo na świecie najlepiej jeść świeże, najlepiej niedługo po zbiorze. Z powodu swej delikatności pędy chmielu szybko tracą smak i świeżość. Zwykle porady wskazują, by przygotować je od razu po przyniesieniu ich do kuchni.
Pędy chmielu po oczyszczeniu można spożywać na surowo. Często są wykorzystywane w ramach sałatki, wcześniej oblane wrzątkiem. Francuzi, którzy szczególnie lubią białe pędy (nazywają je "jets de houblon"), zwykle na talerzu podają je z sosem śmietanowym wraz z jajkami w koszulkach.










