Niższy VAT zapobiegnie wzrostowi cen

Zachowanie niższej stawki VAT na usługi gastronomiczne zabiegnie wzrostowi cen w branży gastronomicznej i hotelarskiej - uważa dyr. generalny Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Krzysztof Wojtkiewicz.

Zachowanie niższej stawki VAT na usługi  gastronomiczne zabiegnie wzrostowi cen w branży gastronomicznej i  hotelarskiej - uważa dyr. generalny Izby Gospodarczej Hotelarstwa  Polskiego, Krzysztof Wojtkiewicz.

Ministrowie finansów krajów UE zgodzili się, by Polska do końca 2010 r. stosowała obniżoną 7-procentową stawkę VAT na usługi gastronomiczne.

Wojtkiewicz wyjaśnił w rozmowie, że gdyby doszło do podwyżki VAT z obecnych 7 proc. do 22 proc., ceny w restauracjach i barach wzrosłyby o co najmniej 15 proc. "Zachowanie niższej stawki zapobiega wzrostowi cen" - powiedział.

Zaznaczył, że decyzja ministrów finansów krajów UE cieszy branżę hotelarską, ponieważ 30-35 proc. przychodów hoteli pochodzi z usług gastronomicznych. Jego zdaniem, podwyżka podatku mogłaby negatywnie odbić się na rozwoju hotelarstwa.

Reklama

Dodał, że ma nadzieję, iż obniżone stawki uda się utrzymać także po 2010 roku.

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: stawki | VAT
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »