Niższy VAT zapobiegnie wzrostowi cen
Zachowanie niższej stawki VAT na usługi gastronomiczne zabiegnie wzrostowi cen w branży gastronomicznej i hotelarskiej - uważa dyr. generalny Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Krzysztof Wojtkiewicz.
Ministrowie finansów krajów UE zgodzili się, by Polska do końca 2010 r. stosowała obniżoną 7-procentową stawkę VAT na usługi gastronomiczne.
Wojtkiewicz wyjaśnił w rozmowie, że gdyby doszło do podwyżki VAT z obecnych 7 proc. do 22 proc., ceny w restauracjach i barach wzrosłyby o co najmniej 15 proc. "Zachowanie niższej stawki zapobiega wzrostowi cen" - powiedział.
Zaznaczył, że decyzja ministrów finansów krajów UE cieszy branżę hotelarską, ponieważ 30-35 proc. przychodów hoteli pochodzi z usług gastronomicznych. Jego zdaniem, podwyżka podatku mogłaby negatywnie odbić się na rozwoju hotelarstwa.
Dodał, że ma nadzieję, iż obniżone stawki uda się utrzymać także po 2010 roku.