Ostrzeżenie przed bakteriami w kiełbasie

Stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej partii kiełbasy "Metka łososiowa" - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny (GIS). Produkt jest wycofywany ze sprzedaży.

Główny Inspektorat Sanitarny, w ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności, poinformował w poniedziałek o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii kiełbasy "Metka łososiowa".

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

GIS podał, że w wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej partii metki łososiowej.

Chodzi produktu "Metka łososiowa Kiełbasa Surowa Metka" (opakowanie MAP o średniej wadze ok. 1,4 kg) o numerze partii: 1F828092828 i terminie przydatności do spożycia 20.10.2022.

Reklama

Towar wskazany przez GIS jest wycofywany ze sprzedaży

Producentem jest Zakład Mięsny Peklimar 2 Sp. z o.o., Zakład Produkcyjny w Uniszkach Cegielni, 06-500 Mława, Uniszki Cegielnia 16A, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14130301. Zakład powiadomił odbiorców o niezgodności i rozpoczął proces wycofywania produktu z rynku.

Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania.

***

PAP
Dowiedz się więcej na temat: GIS
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »