Pandemia koronawirusa. Rekordowa konsumpcja ryżu w czasach narodowej kwarantanny we Włoszech
W tygodniach narodowej kwarantanny we Włoszech zanotowano rekordowy wzrost konsumpcji ryżu - o 47 procent. Eksperci informując o tym zjawisku zaznaczają, że popyt na ryż jest nawet wyższy niż na makaron w kraju, który z niego słynie.
Risotto na setki sposobów z różnymi dodatkami, pomidory faszerowane ryżem, zapiekanki, krokiety ryżowe królują na stołach Włochów, którzy od początku marca siedzą w domu i sami przygotowują posiłki.
Tak wysokiej jego konsumpcji nigdy wcześniej nie zanotowano.
Eksperci związku rolników, Coldriretti analizując te dane zaznaczyli zarazem, że pandemia koronawirusa drastycznie zahamowała światowy handel ryżem z krajów Azji. Zablokowany został w Bangladeszu, a w Tajlandii ceny wzrosły najwyżej od siedmiu lat.
Włochy na szczęście - zaznaczył rolniczy związek - są głównym producentem ryżu w Europie. Jego uprawy, zwłaszcza w Lombardii i Piemoncie na północy, zajmują 220 tysięcy hektarów, a zajmuje się tym cztery tysiące gospodarstw rolnych.
Pobierz darmowy program do rozliczeń PIT 2019
Roczna krajowa produkcja, prawie półtora miliona ton, stanowi połowę całej w Unii Europejskiej. Jakość włoskiego ryżu , przypomina się, uważana jest za jedną z najwyższych na świecie i dlatego popyt na niego rośnie; także w Chinach. Niedawno podpisano protokół w sprawie eksportu włoskiej odmiany do risotta, Carnaroli do tego kraju.