Przebadano przetwory z grzybów. Masa nieprawidłowości, posypały się mandaty
Pierwsza ogólnopolska kontrola przetworów grzybowych wykazała liczne nieprawidłowości. Pod lupę wzięto grzyby leśne marynowane, suszone i w solance. Nieprawidłowości wykryto w prawie 40 proc. badanych produktów. Niektóre zawierały pleśń, a w opakowaniach znaleziono żywe lub martwe insekty. Na producentów posypały się kary pieniężne i mandaty.
Jak poinformowała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, kontrola została przeprowadzona na etapie produkcji i w sklepach w ostatnim kwartale ubiegłego roku na terenie całego kraju. To pierwsza tego typu akcja.
Skontrolowano łącznie 89 podmiotów, a nieprawidłowości stwierdzono w 35 z nich. Badaniem objęto cechy organoleptyczne, fizykochemiczne, a także znakowanie towaru.
Wykorzystane do tego badania laboratoryjne wykazały m.in.:
- wyższą niż dopuszczalna przepisami zawartość grzybów zaczerwionych;
- obecność grzybów zapleśniałych;
- obecność grzybów o miękkiej, rozpadającej się konsystencji.
Nieprawidłowości stwierdzono jednak więcej. Niektóre produkty w opakowaniach zawierały żywe i martwe szkodniki, a także obecność innego gatunku grzybów niż zadeklarowano w oznakowaniu.
Oznakowanie przetworów grzybowych kwestionowano zarówno w sklepach jak i u producentów.
Wśród nieprawidłowości znalazły się m.in. brak informacji o suszeniu i pasteryzowaniu wyrobów, sprzedaż po upływie daty minimalnej trwałości, a także przedstawienie informacji o wartości odżywczej bez doprecyzowania czy odnosi się do całego produktu czy bez zalewy.
W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości w skontrolowanych przetworach z grzybów na producentów posypały się kary. Inspektorzy nałożyli 34 kary pieniężne oraz 7 decyzji zakazujących wprowadzenia do obrotu towarów niespełniających wymagań jakości handlowej. W dwóch przypadkach wydano decyzje z odstąpieniem od wymierzenia kary pieniężnej ze względu na niską szkodliwość czynu.
Dodatkowo nałożyli 10 mandatów karnych oraz wydali 49 zaleceń pokontrolnych.
"Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie" - poinformowała IJHARS.
Inspektorzy apelują, żeby zwracać uwagę na to, jakie przetwory z grzybów kupujemy.
Na opakowaniu powinny znaleźć się m.in. informacje o: procesach technologicznych zastosowanych w produkcji - przykładowo informacja o suszeniu grzybów lub pasteryzacji, jakiej poddano wyrób oraz numer uprawnień klasyfikatora/grzyboznawcy. "Dodatkowo, jeśli grzyby sprzedawane są w zalewie (np. grzyby marynowane) wtedy producent jest zobowiązany do precyzyjnego wskazania czy wartość odżywcza odnosi się do całego wyrobu czy do grzybów bez zalewy. Oczywiście przetwory grzybowe nie mogą być sprzedawane po upływie okresu przydatności do spożycia" - poinformowali.