Rośnie cena chleba

Po cukrze i lekarstwach przyszła kolej na pieczywo. We Wrocławiu podrożał chleb - o ok. 30 gr za bochenek. Podwyżkę spowodował lawinowy wzrost cen surowców - wyjaśnia decyzję największy producent pieczywa na Dolnym Śląsku.

W ostatnich miesiącach bardzo podrożały surowce, mąka o 12 proc., w październiku o kolejne 10 - mówi Leszek Jaroszyński, prezes wrocławskich zakładów piekarskich. Jako duży odbiorca długo opieraliśmy się tym cenom, ale niestety w grudniu nasi dostawcy nie wytrzymali i też musieli nam te ceny podnieść.

Aby utrzymać sprzedaż chleba, cena pieczywa była dumpingowa - przyznaje Jaroszyński. Przecież drożała nie tylko mąka - podkreśla. Ostatnio sporo podskoczyły ceny cukru, drożeją paliwa oraz energia. Dlatego wczorajsza podwyżka cen jest tylko zminimalizowaniem strat.

Reklama

Inni, mniejsi producenci na razie zastanawiają się nad podwyższeniem ceny bochenka o 10-15 groszy. Ale na tym nie koniec: w czerwcu chleb znów może podrożeć - dodaje Jaroszyński.

RMF FM
Dowiedz się więcej na temat: chleb | wzrost cen
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »