BIZNES INTERIA na Facebooku i jesteś na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami
Na mocy przepisów Novello może być już sprzedawane w sklepach, w barach i restauracjach oraz winiarniach.Młode wino jest lekkie i ma aromatyczny bukiet zapachowy i smakowy.Związek włoskich rolników Coldiretti przypomniał, że Novello produkowane jest od połowy lat 70. minionego wieku. Pierwsze było jednak francuskie Beaoujolais.Młode włoskie wino produkowane jest w całym kraju, ale najwięcej na północnym wschodzie, od Wenecji Euganejskiej po Trydent, a także w Toskanii, , Apulii, Abruzji i na Sycylii.Używane są odmiany winogron Merlot, Sangiovese, Cabernet, Barbera, Nero d'Avola, Teroldego i Montepulciano.Włoski rolniczy związek odnotował, że w ostatnich dziesięciu latach produkcja Novello spadła. Wśród przyczyn wymieniono to, że okres jego przetrzymywania jest ograniczony; trzeba je wypić w ciągu sześciu miesięcy. Poza tym wyższy o 20 procent jest koszt produkcji trunku w porównaniu z tradycyjnym winem.Zgodnie ze zwyczajem wielu rolników otwiera młode wino 11 listopada, w uroczystość Świętego Marcina, kiedy tradycyjnie podsumowują rok pracy.











