Reklama

Trzy dni pogody i rynek wróci do normy

Powódź nie będzie miała większego wpływu na ceny żywności w skali kraju - uważa minister rolnictwa Marek Sawicki.

"Funkcjonujemy na jednolitym rynku i ten jednolity rynek będzie nam ewentualne niedobory wywołane warunkami pogodowymi niwelował. Nie sądzę, by powódź była istotna w skali rynku polskiego i europejskiego" - powiedział w poniedziałek na konferencji prasowej Sawicki.

"Mam nadzieję, że trzy dni dobrej pogody wystarczą, żeby rynek wrócił do normy. Gdy na rynek trafią uprawy z gruntu, a nie tylko jak teraz - spod folii - ceny spadną, bo będzie więcej towaru na rynku" - mówił.

Sawicki powiedział, że trudno szacować tegoroczne plony zbóż. Według prognoz uprawy ozime nieźle zniosły zimę, to jednak - ze względu na pogodę - wegetacja upraw jarych przyhamowała - powiedział.

Reklama

Pytany o dodatkową pomoc dla powodzian, przypomniał o przygotowywanym wniosku o pomoc unijną z Funduszu Solidarności. Zaznaczył jednak, że nie spodziewa się tych płatności szybko. Podał, że rozmawiał o tym z przebywającym w poniedziałek z wizytą w Polsce francuskim ministrem żywności, rolnictwa i rybołówstwa Bruno Le Maire i obaj zgodzili się, że w nagłych sytuacjach unijna procedura powinna być skrócona do minimum, a decyzja Komisji Europejskiej o pomocy - jak najszybsza.

Ministerstwo Rozwoju Regionalnego zapowiadało, że rząd pod koniec lipca złoży wniosek do europejskiego Funduszu Solidarności, z którego będą pochodziły środki na odbudowę uszkodzonej przez powódź infrastruktury.

Wicepremier i minister gospodarki Waldemar Pawlak nie sądzi, aby klęska powodzi doprowadziła do wzrostu cen żywności.

"Nie należy się spodziewać wzrostu cen żywności (w związku z powodzią - PAP), to są straty lokalne" - powiedział w piątek na konferencji prasowej Pawlak. Podkreślił jednocześnie, że powódź nie doprowadziła ani w Polsce, ani w innych krajach europejskich do radykalnego zmniejszenia plonów. Z informacji PAP wynika, że ceny warzyw na giełdach i rynkach hurtowych w Polsce wzrosły w ciągu ostatnich tygodni o kilka, kilkanaście proc. Na Sandomierskim Rynku Hurtowym w ostatnim tygodniu maja ceny wzrosły nawet o 10 - 30 proc.

Według szefa marketingu Wielkopolskiej Gildii Rolno-Ogrodniczej Michała Trzęsowskiego, na ceny tegorocznych warzyw miała wpływ nie tylko niesprzyjająca pogoda, ale także powódź. Część pól została zalana, niszczały uprawy, wystąpiły też trudności z dostawą - niektóre odcinki dróg były nieprzejezdne. Podkreślił, że warzywa i owoce nie mogą za bardzo drożeć, gdyż natychmiast pojawią się produkty z importu. Dodał, że słaba złotówka nie sprzyja kupowaniu towarów za granicą, bowiem jest to mniej opłacalne.

Powódź neutralna

W skali kraju powódź pozostała neutralna dla cen żywności, a ich wysokość jest efektem złych warunków atmosferycznych w okresie wegetacji - uważa Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Jej zdaniem ceny żywności w najbliższych 2 tygodniach będą stabilne, zaś w miesiącach wakacyjnych spadną o 1 proc. "Powódź miała charakter regionalny i nie wpłynie na ceny żywności w skali kraju. Oczywiście w regionach dotkniętych powodzią będziemy mieli znaczne ograniczenie podaży artykułów rolnych, ze względu na zniszczenia czy skażenia upraw. Spadek podaży będzie jednak równoważony spadkiem popytu. Tamtejsza ludność będzie miała znacznie ograniczone środki finansowe na zakup innych artykułów spożywczych niż pieczywo czy mleko, przez co ceny owoców czy warzyw nie będą rosły" - powiedziała w środę PAP Świetlik.

Szczyt cen już osiągnęliśmy

Jej zdaniem, utrzymujące się na rynku wysokie ceny żywności są efektem niekorzystnych warunków atmosferycznych jakie panowały w Polsce w okresie wegetacji. "Mieliśmy wtedy dużo deszczy i niską temperaturę, ciągle brak jest słonecznych dni. To znacząco wpływa na ilość i jakość owoców i warzyw, które wypychają ceny żywności w górę. Ograniczona jest podaż ogórków i pomidorów, mało jest także truskawek" - powiedziała. Z danych GUS wynika, że w kwietniu żywność w ujęciu miesięcznym podrożała o 0,7 proc. "Szczyt cen już osiągnęliśmy. Myślę, że przez najbliższe dwa tygodnie ceny produktów żywnościowych będą stabilne, a następnie zaczną spadać. Spadek cen żywności w lecie będzie jednak niższy niż można było się spodziewać - nie będzie to spadek rzędu 3 proc., a raczej 1 proc." - dodała.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »