Województwo małopolskie największym zagłębiem różnorodnych wód mineralnych

Województwo małopolskie jest największym zagłębiem różnorodnych wód mineralnych w Europie, a prawdopodobnie i w świecie - powiedziała prof. Lucyna Rajchel, geolog z AGH w Krakowie.

Województwo zamierza promować swoje wody wprowadzając Małopolską Kartę Wód Mineralnych do restauracji - o czym władze województwa poinformowały we wtorek na konferencji prasowej. Zgodnie z zapewnieniami województwa jest to pierwszy taki projekt w Polsce.

- Województwo małopolskie jest największym zagłębiem różnorodnych wód mineralnych w Europie, a prawdopodobnie i w świecie.

Nie mówiliśmy o tym, ponieważ nie było aż tak dużego zainteresowania wodami, nie oceniano ich tak szczegółowo - powiedziała prof. Lucyna Rajchel, geolog z Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Dodała, że szczególnie cenne szczawy występują w Dolinie Popradu w Beskidzie Sądeckim.

Reklama

Jak poinformowała profesor, na terenie województwa małopolskiego występują wszystkie typy wód - m.in. chlorkowe, solanki, szczawy, wody siarczanowe - jeśli chodzi o typ genetyczny, skład chemiczny. W województwie działają 22 rozlewnie wód mineralnych. Wodne "złoża" Małopolska zawdzięcza specyficznej budowie geologicznej Karpat.

Geolog zapytana o "konkurencję" wód mineralnych z "kranówkami" odpowiedziała, że woda kranowa nie jest szkodliwa, jednak jest to przede wszystkim woda powierzchniowa i uzdatniana, sztucznie przygotowana przez wodociągi do picia. Woda mineralna, butelkowana, musi być wodą podziemną, która jest pierwotnie czysta i nie może być uzdatniana do picia.

Dodatkowo - mówiła geolog - wody z Doliny Popradu zawierają dwutlenek węgla, który ma właściwości bakteriobójcze.

Uczona zwróciła uwagę, że zmieniła się kultura spożycia wód. "W latach 50. Polak wypijał 0,2 litra wody butelkowanej w roku. W ubiegłym roku tych wód wypijał już ok. 90 litrów" - powiedziała i dodała: - Nikt nie podejrzewał, że w restauracjach oprócz kart win kiedykolwiek pojawią się karty wód mineralnych.

W celu promocji wód województwo wprowadza Małopolską Kartę Wód Mineralnych do restauracji. Pierwsza taka karta pojawi się jeszcze w lipcu w jednej z hotelowych restauracji w centrum Krakowa. Jest plan, aby w przyszłości karty trafiły do kilkuset restauracji w całej Polsce.

- Stanęliśmy przed ambitnym projektem - oprócz karty win w restauracjach pojawi się karta wód mineralnych. Jeśli przedsięwzięcie się powiedzie, to będzie rewolucja - powiedział Leszek Zegzda z zarządu województwa.

W Małopolskiej Karcie Wód Mineralnych znajduje się obecnie 20 rodzajów wód wraz z opisami. Dane typy wód mineralnych mają być dopasowane do poszczególnych win i dań.

Zgodnie z rekomendacjami hydrosommelierów, czyli kelnerów od wody, do dań rybnych najlepsza jest woda, która w swoich aromatach ma nuty owocowe, z lekkim akcentem liści. Do sezonowanej wołowiny - ta, która jest bardziej szorstka, a nawet lekko kwasowa. Wody o subtelnych aromatach to idealna para do mlecznych czy karmelowych deserów.

PAP
Dowiedz się więcej na temat: geotermia | wody | Wody Polskie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »