Wycofano niektóre partie suszonej bazylii. Powodem wykrycie salmonelli

​Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży dwóch partii suszonej bazylii. Powodem jest wykrycie bakterii salmonelli w próbkach zbadanych w ramach kontroli urzędowej.

Wycofane ze sprzedaży zostały dwie partie suszonej bazylii pakowane po 15 g, o numerach 19.11 i 19.12, oznaczone datą minimalnej trwałości: 31.08.2021.  "W wyniku postępowania przeprowadzonego przez Państwową Inspekcję Sanitarną ustalono, że podmiot P.P.H.U. MAGRAMA użył ww. partii bazylii do produkcji przyprawy Bolinero - bazylia otarta, będącej marką własną firmy Netto Sp. z o.o." - napisano na stronie GIS.

Jak podaje inspekcja, pałeczki salmonelli mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka wywołać zatrucia pokarmowe, szczególnie jeśli dodawane są do produktów bez obróbki termicznej.

Reklama

Konsumenci, którzy kupili wskazane partie produktu, nie powinni ich spożywać.

PAP
Dowiedz się więcej na temat: rolnictwo | handel
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »