FPP chce wprowadzenia bonów na posiłki dla pracowników

Federacja Przedsiębiorców Polskich (FPP) postuluje wprowadzenie szybkiej pomocy dla branży gastronomicznej. Eksperci zwracają uwagę, że wprowadzenie zwolnionych z PIT i ZUS bonów o wartości 560 zł miesięcznie na posiłki dla pracowników to dodatkowe 4 mld zł dla gospodarki.

Federacja Przedsiębiorców Polskich (FPP) zwraca uwagę, że wprowadzenie zwolnionych z PIT i ZUS bonów o wartości 560 zł miesięcznie na posiłki dla pracowników - dobrowolnie finansowanych przez pracodawcę - to 7,6 mld zł dodatkowego PKB.

To szczególnie ważne dla branży gastronomicznej - dotkniętej mocno skutkami pandemii koronawirusa - której wzrost mógłby dzięki temu sięgnąć ponad 4 mld zł rocznie.

- Uwzględniając przepływy między gałęziami gospodarki oraz efekty mnożnikowe, wzrost ilości zakładów pracy przekazujących pracownikom dofinansowania posiłków w formie kart przedpłaconej lub bonu z 3 proc. do 18 proc. zatrudnionych przyczyniłby się do zwiększenia PKB o 7,6 mld zł.

Reklama

- System benefitów związanych z wyżywieniem korzystnie wpłynąłby również na kondycję branży gastronomicznej, będąc najbardziej stabilnym źródeł stałych przychodów dla wielu podmiotów. Obecnie rynek benefitów związanych w wyżywieniem działa na niewielką skalę - co oznacza, że zwolnienie ze składek nie istniejącego jeszcze obrotu nie skutkowałoby uszczupleniem dochodów sektora finansów publicznych.

Wygenerowany przez zachęty fiskalne popyt stałby się przedmiotem opodatkowania na dalszym etapie obrotu gospodarczego - w momencie opodatkowania konsumowanych posiłków VAT oraz dochodów z działalności sektora gastronomicznego - podkreśla Marek Kowalski, przewodniczący Federacji Przedsiębiorców Polskich (FPP), prezes Centrum Analiz Legislacyjnych i Polityki Ekonomicznej (CALPE).

Obecnie pracodawca może zapewnić dobrowolnie pracownikowi benefit w postaci posiłków i artykułów spożywczych, wykorzystując do tego karty lub bony żywieniowe (z pominięciem przypadków, w których jest to jego obowiązek wynikający z przepisów) - jednak zwolnienie tych świadczeń ze składek może być jedynie do kwoty 190 zł miesięcznie.

Limit ten nie był zmieniany od 2004 r. - w przeliczeniu na dzień roboczy zwolnienie wynosi zaledwie ok. 9 zł.

Z kart i bonów żywieniowych w Polsce korzysta 3 proc. uprawnionych ze względu na nieprecyzyjność przepisów prawnych i niską wartość kwoty zwolnionej z ZUS.  W krajach Unii Europejskiej, gdzie benefity te korzystają z szerszego zakresu zwolnienia ze składek oraz PIT - np. Belgii, Słowacji, Rumunii - udział pracowników korzystających z kart lub bonów żywieniowych przekracza średnio 30 proc.

 
Dowiedz się więcej na temat: bony zakupowe | bony żywieniowe | posiłki | pracownicze benefity
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »
Przejdź na