125 gramów w sklepie za 7-8 zł, kilogram w hurcie za 40 zł. Ceny borówki amerykańskiej szybko nie spadną
Borówka amerykańska kosztowała już 20 zł za kilogram, teraz kosztuje dwa razy tyle. Polskie truskawki też były tańsze. Rekordy bije seler naciowy, który w niektórych sklepach kosztuje po 7 zł za sztukę. - Wszystko przez pogodę, nie tylko w Polsce, ale też w Hiszpanii - tłumaczy Interii Martyna Oficjalska, specjalistka w Greenyard, dostawcy owoców i warzyw.
Ten rok jest specyficzny. W lutym i marcu w Hiszpanii było wyjątkowo zimno. Przez niską temperaturę na Półwyspie Iberyjskim z opóźnieniem dojrzewały warzywa i owoce. W sklepach było drożej niż zwykle, nie tylko w naszych, ale też w hiszpańskich. Potem zrobiło się ciepło, warzywa i owoce szybko dojrzały. Zagraniczne truskawki zaczęły konkurować z polskimi i cena owoców była coraz niższa. - Ciepło wpłynęło nie tylko na truskawki. Nigdy nie było o tej porze roku tak tanich arbuzów. Niskie ceny utrzymują się od trzech tygodni, sklepy oferują na te owoce promocje, po 2,49 zł, a nawet po 1,99 zł za kg - informuje rozmówczyni Interii.
Inaczej jest z borówką amerykańską. Jest jej coraz więcej, ale ceny na nią nie są stabilne. - Najpierw dotarła do Polski tania borówka, głównie z Maroka i Hiszpanii. Była jednak słabej jakości - informuje ekspertka. Potem jakość się poprawiła, ale cena owocu wzrosła. W hurcie kosztuje średnio 40 zł za kg. - Teraz cena jest w miarę stabilna, ale wysoka. Za 125 gramów trzeba zapłacić w sklepie 7-8 zł - informuje Oficjalska. Owoce są wyłącznie z importu. Na polską borówkę, docenianą w całej Europie, trzeba będzie poczekać do lipca.
Truskawek w sklepach nie brakuje, ale - jak uzasadnia rozmówczyni Interii - to wciąż nie jest na nie sezon. - Było ciepło i truskawki w tunelach szybko dojrzały. Zrobiło się zimno i krajowych owoców z rynku ubyło. Prawdziwy sezon rozpocznie się w połowie czerwca - wyjaśnia specjalistka w Greenyard. Dzisiejsza, średnia cena w Broniszach, to 14 zł za kilogram za truskawki krajowe i 8 zł za importowane. Wciąż też drogie są czereśnie, średnio około 40 zł za kg w hurcie. - Niektóre sklepy kupiły za dużo i mimo wysokich cen musiały organizować promocje. Znana sieć niedawno oferowała po 5 zł za tackę - informuje Martyna Oficjalska.
Niestabilne są też ceny warzyw. Na przykład dojrzewającej w chłodzie cykorii. - Żeby zgadnąć, ile kosztuje, wystarczy śledzić cenę energii. Rośnie prąd, rośnie cena cykorii - informuje specjalistka z Greenyard. Wyjaśnia, że warzywo to lubi chłód, a chłodzenie pomieszczeń jest drogie. Niemało kosztuje też seler naciowy. Polskiego jeszcze nie ma, a przez chłody zbiory tego warzywa na południu Europy są mniejsze niż zwykle. - Na seler z Polski trzeba poczekać do lipca. Posiłkujemy się hiszpańskim, ale dociera mało, dlatego jego ceny rosną - wyjaśnia rozmówczyni Interii. Niektóre sklepy sprzedają seler po 7 zł za sztukę. W hurcie kosztuje od 4,40 do 5 zł za sztukę.
ew