El Nino zbiera żniwo na rynku cukru. Ceny najwyższe od 13 lat
Ceny cukru na światowych giełdach wzrosły we wrześniu do najwyższego poziomu od prawie 13 lat - informuje Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przy ONZ - informuje AFP. Eksperci są zgodni, że na ich wielkość ma wpływ przede wszystkim zjawisko pogodowe El Nino, które osłabiło produkcję w Indiach i Tajlandii.
Wrześniowy wskaźnik cen cukru FAO, w porównaniu z sierpniem, wzrósł o 9,8 procent. Jest to najwyższy poziom od listopada 2010 roku - informuje agencja ONZ. Analitycy przypominają, że problemy z cenami cukru zaczęły się jeszcze latem, kiedy produkt ten przyczynił się do pierwszego od roku wzrost indeksu cen żywności FAO.
Eksperci FAO wskazują na El Nino - zjawisko pogodowe i oceaniczne, polegające na utrzymywaniu się ponadprzeciętnej wysokości temperatury na powierzchni wody w strefie równikowej, w środkowej i wschodniej części tropikalnego Pacyfiku. Konsekwencjami El Nino są huraganowe wiatry, susze i ulewne deszcze. Według Światowej Organizacji Meteorologicznej ONZ, zjawisko rozpoczęło się w lipcu. Może trwać od dziewięciu do 12 miesięcy.
W związku z rosnącymi obawami dotyczącymi zaostrzonych perspektyw globalnej podaży na cukier w sezonie 2023–2024, jego indeks cen FAO rośnie od dwóch miesiące z rzędu. “Odzwierciedla to głównie wczesne prognozy wskazujące na spadki produkcji u kluczowych producentów cukru, Tajlandii i Indii, z powodu bardziej suchych niż zwykle warunków pogodowych związanych z dominującym zjawiskiem El Nino” – wyjaśnia cytowany przez AFP FAO.
Do wzrostu światowych cen cukru przyczyniły się również wyższe międzynarodowe ceny ropy naftowej - wskazuje agencja ONZ. Przed miesiącem Polski Instytut Ekonomiczny (PIE) przypominał, że w drugim tygodniu września 2023 r. cena ropy Brent, która jest międzynarodowym benchmarkiem, przekroczyła 90 dol. za baryłkę. Oznacza to, że od czerwca 2023 r. średnia stawka za ropę wzrosła o 25 proc.
Wzrost cen cukru jest też tłumaczony ograniczeniem dostaw z powodu spadku produkcji w Indiach i Chinach. W Państwie Środka wytwarzanie cukru spadło o 6 proc. W Indiach, drugim jego producencie na świecie, w pierwszej połowie sezonu 2022/23 zanotowano 3 proc. spadek. Zaś Brazylia - największy producent cukru - zapowiedziała zwiększenie jego wytwarzania ale ostrzegła, że w tym roku priorytetem ma być przerabianie cukru na etanol, część składową biopaliw.
Brazylijscy eksperci zapowiadają dalszy wzrost cen tego produktu w nadchodzących miesiącach. “Brak deszczu w Indiach podniósł cenę produktu na całym świecie. Oczekuje się, że susza się pogłębi, a ceny cukru będą rosły wraz ze zjawiskiem klimatycznym El Nino” - informuje brazylijski portal inoinfomoney.com.br. Portal powołuje się też na prognozy banków inwestycyjnych, JP Morgan i Bracesco BBI. Oba zapowiedziały, że ceny cukru osiągną swój szczyt nie wcześniej niż za dwa miesiące.
ew