Gdzie kupić suszone grzyby? Jeśli na bazarze, warto poprosić o atest

Czas grzybobrania dawno minął, a do następnego trzeba czekać kilka miesięcy. Portal strefaagro.pl sprawdził, jakie są ceny suszonych grzybów. Okazuje się, że zależą nie tylko od ich rodzaju i ciężaru opakowania ale też miejsca sprzedaży. Najbardziej cenią je sobie handlujący na targowiskach w województwie łódzkim - wynika z analizy portalu strefaagro.pl

Klienci najdrożej zapłacą za opakowanie grzybów suszonych w sklepie. Najczęściej pakowane są po 20 lub 40 g. Choć w Polsce rośnie wiele gatunków, które nadają się do przetwarzania, zwykle na suszenie przeznaczane są podgrzybki i borowiki. One też są oferowane klientom. 

W sklepie i na bazarze

Cena w sklepie zależy od wielkości opakowania i producenta. Zwykłe cena suszonego borowika nie spada poniżej 500 zł za kilogram. Można np. kupić 20 g tego grzyba za prawie 13 zł (cena kg to prawie 630 zł). “Paczuszka od innego producenta w tym samym sklepie to 11,49 zł/20 g, finalnie 57,45 zł/100 g i ponad 570 zł/kg” - informuje strefaagro.pl. Inny market oferuje słoik podgrzybków o wadze 40 g za 21,89 zł, co w przeliczeniu za kilogram wynosi blisko 550 zł.

Reklama

Nieco taniej można nabyć suszone grzyby na targowiskach i bazarach. Najdrożej - 1000 zł za kilogram - oferują w łódzkim za kapelusze z ekologicznych zbiorów. Za suszone borowiki trzeba zapłacić na Śląsku 400 zł na kilogram, a za 300 zł - w woj. pomorskim. O 50 zł taniej mix tegorocznego podgrzybka, prawdziwka i maślaka proponują sprzedawcy na Mazowszu. Na Podlasiu borowiki - krajanka - kosztują 200 zł za kilogram, za tyle samo co podgrzybki zmieszane z borowikiem na Podkarpaciu. Najtaniej - 120 zł za kilogram - kosztują suszone grzyby w woj. zachodniopomorskim - informuje portal strefaagro.pl. 

Warto zapytać o atest

Warto pamiętać, że sprzedawca grzybów zobowiązany jest posiadać atest. To dokument, który za darmo uzyskuje w Stacjach Sanitarno-Epidemiologicznych. O atest należy ubiegać się najpóźniej 48 godzin po zebraniu grzybów. Potwierdza on, że grzyby są jadalne i mogą być sprzedawane na targowiskach lub w placówkach handlowych.

Aby uzyskać kilogram grzybów suszonych, trzeba zebrać od 10 do 12 kg grzybów świeżych - informuje portal leśneskarby.pl. W przypadku borowików jest to zwykle 12,5 kg. Prawdziwki po ususzeniu tracą około 92 proc. swojej masy.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: suszone grzyby | ceny | sklepy | bazary | targowiska
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »